Podaa laat de mensen dansen

BREDA – Er wordt door de bewoners volop gedanst, meegeklapt en bewogen op het zonovergoten terras van gasterij D’n Heerlijckheid bij woonzorgcentrum Haga in Princenhage. Jan van Rijckevorssel van PodAa (dagbesteding voor mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking) heeft woensdagmorgen zijn speciale bus aan de rand van dat terras geparkeerd en geeft er een optreden. Hij speelt Nederlandse klassiekers met zijn accordeon en wordt daarbij geflankeerd door Sander en Pepijn van het Biezonder Orkest, die vrolijk meedansen en de interactie met de bewoners aangaan. ,,Sinds twee weken houden we bij PodAa koffieuurtjes via Skype, die we live uitzenden op onze Facebookpagina. Dat bevalt ons allemaal erg goed en nu gaan we daarmee dus naar buiten, naar de mensen toe”, legt Van Rijckevorssel uit.

Normaliter geeft het meerkoppige Bijzonder Orkest van PodAa haar optredens thuis, in Effen. Maar nu is het er stil. De deelnemers zien elkaar door het coronavirus niet meer en blijven thuis. En dus belt Van Rijckevorssel iedere dag ’s morgens in via Skype om toch een soort samenzijn te creëren met de zo’n twintig deelnemers. ,,Daar krijg je toch een brok in je keel van. Ze missen elkaar, dat is duidelijk. Op deze manier zien we elkaar toch nog. En iedereen mag dus meekijken via Facebook”, legt hij uit.

Het idee was om zo’n Skypeverbinding ook op het terras van Haga tot stand te brengen. De beamer stond ook al klaar, maar de techniek liet hen in de steek. En dus musiceerde Van Rijckevorssel nu vooral zelf, met hulp van Sander en Pepijn. De bewoners van Haga zullen het niet bewust gemerkt hebben.

,,Eigenlijk wil ik elke woensdag zo op pad. Het is leuk om het zo breed te trekken; nu genieten de bewoners er toch ook echt van.” Het zonnetje zorgt dan ook voor een vol terras, waar de anderhalve meter afstand uiteraard strikt in het oog gehouden wordt. ,,Jan bood het ons aan en voor ons is het de uitdaging ermee om te gaan met de huidige beperkingen. Dat lekkere weer is nu wel een godsgeschenk”, lacht manager Lydia Verheijen. Want het terras is ook vanaf meerdere balkons te zien, wat ervoor zorgt dat meer mensen van het optreden kunnen genieten. ,,In normale tijden zou het hier vol zitten, ook met familie. Dat kan dus ook niet. Maar qua activiteiten hebben we ondanks alle beperkingen geen klagen. En je ziet dat bewoners er echt van genieten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »