Panelendak voor Princenhage

Panelendak voor Princenhage

BREDA – ,,Princenstroom is een burgerinitiatief van de bovenste plank”, roemde wethouder Greetje Bos. Op het dak van de Woonboulevard -van de Blokker tot de McDonalds- zijn 810 zonnepanelen geïnstalleerd, verspreid over 3000 vierkante meter. Ze zijn er geplaatst op initiatief van Princenstroom, onder aanvoering van voorzitter Jos de Bondt. 67 inwoners en kleine bedrijven uit Princenhage investeerden erin en verkrijgen straks op die manier groene stroom.

Helemaal uitverkocht zijn ze nog niet. Er zijn nog negen blokken van 500 kilowatt te koop, te verkrijgen via de energiecoöperatie. Het was een strijd met tegenstrijdige regels, er werd een pad bewandeld dat nog nooit betreden was. ‘Pionierswerk’, noemt Bos het daarom ook. ,,Ze hebben echt het wiel opnieuw uitgevonden. Met hun kennis ligt de weg wijd open voor meer van dit soort initiatieven.”

Zo kostte het heel wat juridisch timmerwerk om het dak van het pand te kunnen gebruiken, terwijl de eigenaar ervan juist alle ruimte wilde geven. Het verwordt zo een soort ‘recht van overpad’: de zonnepanelen staan volledig los van het gebouw. De eigenaar van het pand wordt er niet rijker of armer op, de winkeliers merken er wat betreft huur niks van: er is simpelweg gebruik gemaakt van het dak.

De 810 zonnepanelen gaan 211.000 kilowatt per jaar opleveren. De Bondt toonde zich opgelucht dat het lange, lange traject eindelijk vervolmaakt is. Tijdens de opening, vrijdagmiddag op het parkeerterrein voor de Blokker, ontving zij de Groene Parel. Deze wisselprijs van de Bredase Energie Coöperatie (BRES) wordt uitgereikt aan succesvol afgeronde verduurzamingsprojecten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven