Paaspop: ‘Den Hout staat op de kaart’

Fraaie voorpagina van de Oosterhoutse stad en streek. Collega Lieke Flipsen bezocht het festival Paaspop Den Hout op de zaterdag, ik nam de zondag voor m’n rekening. Leuk festival, verdere inhoud staat in de tekst. (Uitgeschreven na de afbeelding).

screenshot_2016-03-29-14-30-57.png

Hele tekst:

DEN HOUT – De tweeëntwintigste editie van Paaspop Den Hout bewees eens te meer dat het festival een blijvertje is in het festivallandschap. Headliners als Rowwen Hèze, Golden Earring en Di-Rect zorgden voor een haast uitverkochte editie; zaterdag was er geen kaart meer te krijgen, op zondag waren nog enkele kaarten beschikbaar.

 

“We richten ons heel bewust op Nederlandse bands, die met uptempo muziek voor een feestje zorgen. Qua headliners heb je dan niet zo’n grote vijver”, geeft organisator Bram Bul aan. De uitdaging is om potentiële headliners te halen vlak vóór hun doorbraak. Dat lukte met Kane in 2000, met Di-Rect in 2001 en met Kensington vorig jaar. “Die scoorden toen hit na hit, wij hadden ze al vastgelegd. Je hebt die grote namen op je affiche nodig, maar een band als The Young Beethoven zorgt ook voor feest.” De organisatie hoopt vooral backstage indruk te maken en zorgt dat bands niets tekort komen. “Gedurende het festivalseizoen komen die bands elkaar vaak tegen. Die praten dan met elkaar. Vorig jaar vroeg Kensington echt naar referenties, voordat ze hier kwamen. En ze kwamen, dat geeft een kick.”

 

Paaspop Den Hout laat bands regelmatig terugkeren. WC Experience uit Raamsdonksveer staat dit jaar al voor de twintigste keer op het Houtse podium. Ook BZB keert regelmatig terug en viert dit jaar hun elfde editie. Paaspop Den Hout begon in 1995 in een tent die zo groot is als de huidige eettent Casa die Paaspop. De tent is flink vergroot en heeft reeds een capaciteit van 3200 bezoekers. Bul is trots op alle vrijwilligers en vooral op zijn dorp. “De eerste keer dat we artiesten probeerden te regelen voor Paaspop was dat lastig omdat niemand van ons dorp had gehoord. Nu gaat dat een stuk makkelijker. Met Pasen staat Den Hout op de kaart.” Het festival draait volledig op vrijwilligers. Het achtkoppige bestuur begint in juli aan de organisatie. “Dit festival organiseren is een hobby, al lijkt het soms op een tweede baan”, vertelt Bul. “Het is wel heel speciaal als je kunt zeggen dat je Golden Earring hebt geboekt voor je hobby.”

 

Jens Gorisse uit Den Hout is al zo’n tien jaar vaste bezoeker. Het gaat hem niet om het programma, maar om het feest. “Het is leuk om zoveel bekenden te zien in zo’n dergelijke setting. Vooral ’s avonds is het hier een feestje.” Gorisse heeft een kritiekpuntje over zaterdagavond. “Wat mij betreft zetten ze Golden Earring’s middags. Toffe band hoor, maar het voelde gisteren toch een beetje als een nachtkaars.” Op de zondag is het duidelijk dat er een absolute headliner op het programma staat, getuige de tientallen bezoekers met Rowwen Hèze-merchandise. “Wij komen daar speciaal voor”, vertellen Theo en Thea Ligtvoet uit Breda. “We zien Rowwen Hèze minstens tienmaal per jaar, je komt op zo’n manier nog eens op verrassende plekken.” Jan van der Zijden uit Etten Leur bezoekt de Limburgse band juist vooral als ze in de buurt optreden, zo’n vijf keer per jaar. “Fantastische band, het is echt áltijd goed. Gisteren vond ik Dirty Daddies een fijne verrassing, hen kende ik nog niet. Korte nummers, echt een fijne band. Dat is dan weer leuk, dat je iets nieuws ontdekt.”

 

Dit jaar kwamen er bijna zesduizend bezoekers naar Paaspop Den Hout, verdeeld over twee dagen. Het dorp telt twaalfhonderd inwoners. “Dat er heel veel bezoekers van buiten Den Hout komen is fantastisch. In een weekend staat er vijf keer Den Hout binnen”, lacht Bul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »