Ouderen testen welke sport ze het beste kunnen gaan doen

Ouderen testen welke sport ze het beste kunnen gaan doen

GEERTRUIDENBERG – Hoe is de bloeddruk? Is de BMI nog in orde? En hoe zit het met de knijpkracht, de lenigheid, de conditie en het beweegniveau? Basisschool De Vlinder opende zaterdagmiddag haar deuren voor de jaarlijkse Beweegdag; senioren konden een route afleggen, waarop zij advies op maat kregen met aanbevelingen tot sportmogelijkheden in de nabije regio. Aanbieders van de sporten konden zich laten zien op een bijhorende markt.

Bij Fien van der Pluijm (79) is alles in orde, luidde de conclusie. Misschien mogen er nog wat kilo’s af, maar ze doet al wekelijks aan nordic walking en gaat ook naar de sportschool. Over een half jaar wordt ze 80; met deze zelfde statistieken haalt ze een ruime voldoende en van die kilo’s is ze zich bewust.

Beweegdag

Ruim 130 senioren schreven zich in voor de Beweegdag, om zich te onderwerpen aan deze testen. ,,Er zijn veel inactieve senioren, die we weer vertrouwd willen maken met beweging”, legt buurtsportcoach Hennie van Kuijk uit. In samenwerking met de gemeente probeert hij ouderen te stimuleren vooral te gaan sporten. ,,Dit jaar geven we een gids uit, waar alle aanbieders van sporten in de omgeving staan. Daarbij staat ook een moeilijkheidsgraad; in een eindgesprek na afloop van alle testen geven we een advies op maat.”

Wethouder Bert van den Kieboom werd vorige week 60 en onderwerpt zich ook aan de test. Hij opende de Beweegdag. ,,Ik heb 28 jaar gevoetbald, had altijd een topconditie. Ik fiets en wandel nog altijd zoveel mogelijk, ook tijdens mijn werk als wethouder. Maar ik weeg nu wel 100 kilo en die conditie kan en moet gewoon beter.”

Geen maximumleeftijd

Vorig jaar schreven 180 65+-ers zich in voor de Beweegdag en gingen er volgens Van Kuijk zeker honderd senioren daadwerkelijk sporten. Dit jaar werd bewust gekozen om er geen leeftijd aan te hangen en dus was ook Ria Rovers-Van de Stadt (62) welkom. ,,Ik werk in een fabriek, dus moet veel zitten en staan. Ik zat op badminton, maar de trainingstijden kwamen niet uit. Ik hoop hier vooral inspiratie op te doen: wat voor sportmogelijkheden zijn er voor mij in de buurt?”

In de Max Vitaal Activiteitengids staan dertig sportmogelijkheden in Geertruidenberg en omgeving. De aanbieders in deze gids bieden allen één gratis proefles aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »