Op zondag zin in de bibliotheek

BREDA – De winkels in de Bredase binnenstad zijn op zondag al jaren geopend, de bibliotheek nochtans niet. Daar komt naar alle waarschijnlijkheid in 2017 verandering in. Om het publiek alvast te laten wennen organiseren de bibliotheek en Nieuwe Veste driemaal een zondagse openstelling, met diverse activiteiten.

Deze tweede editie van Zin in Zondag staat in het teken van de Kinderboekenweek. “De bibliotheek is bovendien gewoon open. Tijdens de eerste editie, op 25 september, was het bij de uitleenbalie goed druk”, vertelt Cécile Verwaaijen van Nieuwe Veste.

Thema van de Kinderboekenweek dit jaar is ‘Voor altijd jong’. Het programma is dan ook samengesteld met het oog op kinderen, ouders en grootouders. De Oosterhoutse schrijver Eus Roovers geeft een workshop ‘poëzie’. “Dat heeft een wat stoffig imago, maar poëzie heeft geen regels en bovendien hou ik van anti-kunst. Je kunt zo leuk spelen met taal. Ik hoop vooral dat ik kinderen kan enthousiasmeren.” Dat is gelukt bij de 10-jarige Joris Nuijten uit Breda. “Ik schrijf al vaak korte verhaaltjes, of toneelstukjes. Poëzie vond ik altijd suf, maar dit was echt leuk. Misschien dat ik vaker ga dichten.”

Een bibliotheek anno nu is geen plek meer om slechts boeken te lenen, maar vooral een centrale ontmoetingsplaats. De 30-jarige Cubaanse Clara Aties Moracen woont sinds anderhalf jaar in Nederland en maakt vandaag onderdeel uit van de zogenoemde ‘mensenbieb’. “Mensen uit diverse culturen vertellen hier over hoe wij in ons thuisland omgaan met voorlezen aan kinderen”, legt ze uit. “In Cuba lezen wij niet voor. We vertellen verhalen, kinderen letten dan op onze mimiek, onze bewegingen en maken er een eigen voorstelling bij. Het leren lezen komt pas op school.” Ze heeft zelf nog geen kinderen, maar eenmaal zover? “Dan ga ik het combineren. Ik vind de Cubaanse stijl mooi, maar voorlezen met die prachtige illustraties vind ik ook waardevol”, glimlacht ze.

De volgende editie van Zin in Zondag staat op 20 november op het programma.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »