BREDA – Als paddenstoelenexpert Bart Horvers wat tikjes geeft aan de parelstuifzwam, kijkt Thomas (5,5 jaar) met grote ogen toe. Kleine, bruingekleurde stofwolkjes verlaten met ieder klopje de zwam. Hij wil het ook eens proberen. Hij klopt zachtjes en de paddenstoel stuift. De verwondering is compleet.
Samen met zijn moeder Nicolette Dubel uit Zevenbergen onderneemt Thomas een door IVN Etten-Leur georganiseerde wandeling door het Liesbos, zoals zij dat wel vaker doen. Zij wil hem haar liefde voor de natuur bijbrengen en daar hoort wat diepgaandere kennis zonder meer bij. ,,Voor Thomas is het dan wel belangrijk om wat bij zich te hebben. Om het interactief te maken. Nu heeft hij een spiegeltje, zodat hij de onderkant van de paddenstoel kan zien. Dat verhoogt zijn interesse zeker.” Horvers vraagt dan ook dikwijls aan Thomas hoe de onderkant van een paddenstoel eruit ziet, waarna de deskundige aan de vijftienkoppige groep tekst en uitleg geeft. Hij laat een paddenstoel zien. ,,Het is er een van de mycena-groep, dat kunnen we al vaststellen. Maar welke?” Hij snijdt erin, er komt wat vocht uit de stengel. Die breekt gemakkelijk. ,,Het is niet met het blote oog te zien welke soort dit precies is. Dat is echt microscoopwerk”, legt hij uit.
De herfst heeft zijn intrede in het Liesbos allang gedaan. Het is nat en gekleurde bladeren liggen volop op de grond. De ideale voedingsbodem voor de schimmels. Binnen twintig meter stopt Horvers al zeker zes keer, om telkens diverse soorten aan te wijzen. De wat vettige botercollybia, de giftige trechterzwam, de platte bolderzwam; Horvers zou er deze wandeling zo tachtig soorten aan kunnen wijzen. Het Liesbos is niet persé rijk aan paddenstoelen. ,,In Dorst heb je een ultieme natuursamenstelling, daar zie je er nog veel meer.”
Een deelneemster noteert alle soorten die Horvers noemt, om het later op te zoeken op internet en er verder lering uit te trekken. ,,Ik wandel graag en vind het gewoon leuk om dingen te weten. Over insecten, planten, bomen, paddenstoelen. Dat geeft diepgang en dat maakt een wandeling door het bos echt veel leuker.” Irmgard Hemmerlé van het IVN geniet er telkens van. ,,Dit soort wandelingen blijven zo leerzaam. Je gaat echt met meer verwondering door de natuur wandelen als je weet wat je ziet.”