Ontspannen tijdens kinderyoga

BAVEL – Er heerst een serene stilte in sporthal De Huif, ondanks de aanwezigheid van groep 7 van basisschool De Toermalijn. Alle achttien kinderen liggen ontspannen op hun rug. In een cirkel, ieder op een eigen matje. Sommigen de ogen gesloten, anderen staren naar het dak. Yoga-docente Bregje Kerman geeft ademhalingsoefeningen. Door de neus, door de mond. En poogt hen in het hier en nu te laten komen. ,,Ontspan je kaken. Je ogen. Neem je tijd om je krachten te vinden. Omarm dit. En weet dat je deze altijd mag aanroepen”, fluistert ze.

Hanna (10) ligt er relaxed bij. Een paar matjes verderop komt ook Finn (11) tot volle ontspanning. De twee vonden de oefening beiden het fijnste, leggen ze naderhand uit. ,,De klas was ook echt veel rustiger dan normaal en dat de hele les lang. En ja, het gaf mij ook veel rust”, zegt Hanna. ,,Ik voel me nu enorm ontspannen, maar ik denk niet dat ik deze oefeningen vaker ga doen. Voor één keer was het leuk”, vertelt Finn. Het verhaal dat juf Bregje tijdens deze oefening vertelde? Finn weet het eigenlijk niet. Lag gewoon fijn.

Kerman is onderwijsassistente op De Toermalijn en stelde de school voor om hier kinderyogalessen te geven. Het liefste trekt ze in de toekomst langs de scholen, om ditzelfde daar aan te bieden. ,,En wij vinden een breed aanbod goed, ook in sport”, legt Rob Koks van de school uit. ,,Vorig jaar gaf Bregje ook al een les en dat beviel heel goed. De kinderen zijn enthousiast, de docenten en ouders ook.”

Dat het onderdeel van gym is, is niet verwonderlijk, maar toch een compleet andere tak van sport. Bewust ademhalen, bewust van het eigen en elkaars lichaam. ,,Je merkt dat er straks, als we weer in de les zitten, een hele andere energie is”, zegt juf Annemiek Swinkels van groep 3. ,,Gym is competitief, dit is een hele andere concentratie.” Deze groep bestaat uit liefst dertig kinderen. Eigenlijk zijn dat er teveel en tijdens oefeningen met elkaar klinkt dan ook veel geroezemoes. Maar zodra de oefeningen weer individueel worden blijven ze verrassend stil en voeren de aanwijzingen van juf Bregje uit.

Na groep 3 en groep 7 is de les voor vandaag klaar. ,,Kinderen staan ervoor open en zijn eerlijk. Ze doen alles, maar zeggen het ook als ze het stom vinden”, zag ze. En hoorde ze, toen ze de praatstok rond liet gaan waarbij ieder hun zegje kon doen. ,,En het heeft echt effect. Sommigen geven zich over, belanden in het hier en nu en kunnen loslaten, zonder dat ze oordelen. En tja, anderen vinden het helemaal niks. En dat is helemaal niet erg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »