Onbezorgd avondje eenzame ouderen

img_20161112_101807.png

 

BREDA – In Nederland voelen zo’n 900.000 65+ers zich eenzaam. Eenzaamheid gaat vaak hand in hand met het ouder worden, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Om dit gevoel tegen te gaan, is blijvende deelname aan de maatschappij van groot belang. Landelijk proberen zo’n 1600 vrijwilligers van Stichting Vier het Leven hierbij te helpen; de stichting verwacht in 2016 zo’n 20.000 ouderen een avondje mee uit te nemen. Vrijdagavond gingen vijf ouderen mee naar de Sunshine Boys in het Chassé Theater.

De deelnemers worden thuis opgehaald en weer thuis gebracht. Bovendien kunnen de ouderen in het theater ook een drankje nuttigen; alles om hen een onbezorgde avond te bieden. Het Chassé Theater verleent hier uitgebreide medewerking aan. ,,Ik wil de mensen gewoon een leuke avond bezorgen en vind zo’n avondje uit zelf natuurlijk ook hartstikke leuk”, vertelt vrijwilligster Tanja van Sambeek. Zijzelf komt zelf uit Stevensbeek. ,,In die buurt is de stichting nog niet van de grond, maar willen dit initiatief zeker in heel het land uitrollen.”

De 82-jarige mevrouw Van den Berg gaat tot nu toe altijd mee; dit is de derde avond die in Breda georganiseerd wordt. ,,Ik las erover en heb direct alle voorstellingen aangekruist. Ik wil graag meer dingen doen dan dat ik nu doe. Ik loop nog vaak naar de stad, ben nog vaak buiten, maar naar de schouwburg ga ik nog maar zelden.” Datzelfde geldt voor de 81-jarige mevrouw Waanders. ,,Ik wil graag mensen leren kennen. Ik ben slecht ter been, dus kost het veel moeite om naar de schouwburg te gaan. Het ophalen en thuisgebracht worden is echt een meerwaarde.” De Sunshine Boys -met André van Duin en Kees Hulst -vertelt het verhaal van een bejaard voormalig cabaretduo, dat in onmin leeft. Mevrouw Waanders: ,,Het verhaal is herkenbaar, confronterend ook soms. Maar het plezier van de voorstelling overheerst.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »