Omwonenden zien komst zonnepark a58 niet zonnig in

ETTEN-LEUR – Het uitgangspunt: 9700 zonnepanelen op de aarden geluidswal langs de A58, tussen afslag 18 en 19. Nederland moet voor 2050 energieneutraal worden, overal worden initiatieven ontplooid. Zo ook in Etten-Leur. Maar: in hoeverre wordt er rekening gehouden met eventueel geluidsoverlast? Omwonenden maken zich zorgen.

Woensdagavond gaven wethouder Kees van Aert, energieleverancier VrijOpNaam en projectontwikkelaar Greenspread Brabant in het Oude Raadhuis een eerste aanzet van hun plannen omtrent Zonnepark A58. Daar kwamen zo’n 150 belangstellenden op af.

Het initiatief lijkt breed gedragen in Etten-Leur, maar toch is er ook angst. Voor geluidsoverlast. De drukke A58 is al een irritatie op zich, getuige de vragen vanuit de zaal. ,,Wij hebben nog geen vergunning gegeven tot bouw, we zitten in de onderzoeksfase. En natuurlijk is geluidsoverlast een punt”, probeert Van Aert de bevolking gerust te stellen. Zonnepanelen maken zelf geen geluid, maar door reflectie kan verkeersgeluid versterkt worden.

De partijen zijn voornemens dit soort bijeenkomsten vaker te houden. Nu is er nog weinig duidelijk, zoals het geluidsimpact. ,,Wat we gaan doen is vrij bijzonder. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden. De gemeente én Rijkswaterstaat hebben hele strenge maatstaven waar we aan moeten voldoen”, verzekert Bas Wijnen van VrijOpNaam. Sander Kooper van Greenspread kaart aan dat dit het allereerste begin is van een lang ontwikkeltraject. ,,Het zijn kleine stapjes. De bouw zelf is snel klaar, maar voordat we bouwen zijn we al gauw drie, vier jaar verder. Het moet echt breed worden gedragen, iedereen heeft inspraak.”

Naast geluid moet ook de verkeersveiligheid gewaarborgd blijven; denk aan schittering. Ook de impact van flora en fauna wordt onderzocht, en bodemverontreiniging. ,,Waarom is dit dan nog niet gedaan? We zitten hier naar een verkooppraatje te luisteren, er staan al afspraken op papier over de A58”, klinkt het kritisch in de zaal. Kooper en Wijnen geven aan dat dit een nieuwe situatie is en dat zonnepanelen op zichzelf geen overlast geven.

Met de 9700 zonnepanelen zijn zo’n 1030 huishoudens voorzien van stroom. VrijOpNaam garandeert een jaarlijkse opbrengst van 250 kwh. Een paneel kost 99 euro, verspreid over negen jaar. Dan zit je wel automatisch vast aan de energieleverancier. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot vrije investering, zonder afname van een zonnepaneel. De volgende bijeenkomst staat op het programma in februari. Dan hopen de deelnemende partijen ook meer concrete antwoorden te kunnen geven op vragen van bezorgde burgers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »