Oelbert leert programmeren

Oelbert leert programmeren

OOSTERHOUT – ,,Voor universiteiten is deze kennis en kunde meer en meer een pré”, legt conrector Ad Vermeulen uit. Het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout biedt sinds dit jaar programmeerlessen aan. In de tweede en derde klas wordt begonnen met het opensourcesoftware van Processing. In de vierde en vijfde klas wordt met Python een iets specifieker pakket aangeboden. Het doel: de basis leren, logisch nadenken, begrip krijgen voor wat er gebeurt en interesse opwekken.

De opdracht: je hebt een x aantal gevonden munten, een x aantal gekregen munten, min een x aantal verloren munten. Programmeer deze informatie zo, dat het uiteindelijke aantal munten op je scherm komt te staan. ,,Dus wat wil je weten en hoe gaat dat? Ik geef geen antwoord op vragen, maar probeer ze de logica te laten doorgronden”, legt leraar Michah Holband uit. Hij is normaliter natuurkundelaar aan deze school en was één van de docenten die met het idee kwam deze informatiekunde te geven.

Het keuzevak is populair. Vanuit de onderbouw dienden zich 22 leerlingen aan, de bovenbouw levert er 26. ,,Basale dingen zoals omgaan met Word en Excel hoef je hen écht niet meer te leren”, vervolgt Vermeulen.

De scholieren werken dus met Processing en Python. Openscoursetaal, dus oplossingen voor problemen of vragen kunnen eenvoudig online gevonden worden. ,,Je hoeft niet alle taal zelf te schrijven, dat hebben anderen allang voor je gedaan. Maar wat staat er? Begrijp je het?” vertelt Holband.

De 16-jarige Yanne van Straten was direct geïnteresseerd in het aanbod van haar school. Ze wil later grafisch ontwerper worden. ,,Ik denk dat dit daarom erg goed van pas komt. Ik heb geen voorkennis, maar voorlopig snap ik het wel. Ik zie gelijk hoe het werkt. De software geeft in het rood aan als iets niet werkt, dus dan weet je dat het niet goed is.” Ze weet dat haar aanstaande studie dit ook in het eerste jaar aanbiedt. ,,Dus dan loop ik al voor.” De 14-jarige Simon Avontuur weet nog niet wat te doen na de middelbare school. ,,Dus weet ik ook niet of ik hier iets mee kan, maar de kennis is mooi meegenomen denk ik. Tot nu vind ik het interessant, maar we zijn pas net bezig dus kan er nog geen echt oordeel over geven.”

Volgens Vermeulen is het Sint-Oelbertgymnasium de enige middelbare school in Oosterhout die iets dergelijks aanbiedt. De school is ook vast voornemens het keuzevak de komende jaren te blijven geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »