Normsteel neemt nog even alle liedjes door

Normsteel neemt nog even alle liedjes door

CHAAM – Volle zalen met 300 of 400 man. Twee, soms drie optredens per week. De band Normsteel maakte in de vroege jaren ’70 furore in West-Brabant, maar ook daarbuiten. De zeskoppige band had een  gezamenlijke liefde voor bands als Deep Purple, Status Quo, Led Zeppelin en Creedence Clearwater Revival. Een coverband met een hoog showgehalte; deze zomer vierden zij hun reünie op Midzomer Party in Etten-Leur, zaterdag staan ze op de planken in de Harmoniezaal van Café Marktzicht in Rijsbergen.

Op dat affiche prijken de namen van Ruby’s Plane en Norm Steel. Met een spatie, dus. Hoe heet de band nu eigenlijk? De mannen kijken elkaar verdwaasd aan. ,,Volgens mij was het zonder spatie”, besluit zanger Toon Dekkers vertwijfeld. Hoe het ook zij: voor hun laatste repetitie verzamelen ze zich in Chaam. ,,Voor de show in Etten-Leur moesten we echt weer repeteren. Sommigen van ons hadden al dertig jaar geen instrument meer aangeraakt. Nu ging dat een stuk rapper”, grijnst René de Brouwer. Hij was de drummer van weleer, maar toen hij er in 1974 mee stopte nam Marco Vorderman het over. Zaterdag zullen zij elkaar afwisselen achter de drumkits.

Nee, er zijn geen ambities om écht door te gaan. ,,We halen herinneringen op van vroeger en nemen onze liedjes nog even door”, glimlacht gitarist Frans van Ginneken. Zaterdag staan er negentien op de setlist. ,,Deze speelden we vroeger ook, het zijn nummers die we leuk vinden om te doen.” Over de Harmoniezaal: ,,Het zijn zalen waar we vroeger ook stonden. Alle dorpen hadden een zaaltje, waar iedere zaterdag wel een bandje optrad. Bij ons zat het altijd ramvol”, dagdroomt Dekkers terug naar die tijd. ,,Ja, we hadden veel vrouwelijke fans die ons volgden”, grijnst toetsenist Ton Kox.

Muzikaal waren de mannen niet direct onderlegd. Tot in den treure oefenden ze op de liedjes die ze mooi vonden en probeerden deze eigen te maken. Dekkers: ,,Er waren oefensessies dat ik helemaal niet zong, omdat de heren bleven priegelen op instrumentale stukken.”

Qua performance noemen ze feestband Dizzy Man’s Band als inspiratiebron. ,,Het ging ons om de muziek, maar we vonden het ook belangrijk hóe we eruit zagen. We verkleedden ons en hadden lol. Maakten er een feestje van”, vervolgt Dekkers. Als jonge twintigers kwamen ze in heel Nederland, maar het episch centrum lag wel degelijk in West-Brabant. En daar speelt Normsteel -of Norm Steel- zaterdagavond. De twee bands zullen ieder twee sets spelen van ongeveer een uur en wisselen elkaar af. Voor Normsteel waarschijnlijk voor het laatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »