Het nijlpaard is een enorme slang geworden

Het nijlpaard is een enorme slang geworden

BAVEL – Diverse wagenbouwers van de Carnavalsoptocht door Baviaonenland hielden zondagmiddag open dag. Verstiert dat de verrassing op het moment suprême, de optocht op zondag 26 februari, niet een beetje? Of zorgt het juist voor extra nieuwsgierigheid?

Die verrassing blijft volgens Rens Huijbregts van De Ratdraojers nog geheel intact. ,,De wagen is voor 80% af, maar eerlijk: zie jij al wat het wordt?” In de boerenschuur aan de Bolbergseweg staat een flink gevaarte van papier-maché en kippengaas, maar de aangebrachte vormen verschaffen nog geen duidelijkheid. ,,We hebben gisterenavond een enorme stap voorwaarts gezet, zijn tot half 3 vannacht bezig geweest. De vormen die je al wél ziet, waren gisterenmiddag nóg onduidelijker.”

De negen man van De Ratdraojers zijn in oktober begonnen met hun wagen en werken er zo’n drie tot vier avonden per week aan. Het thema waarmee De Ratdraojers werken is ‘Tis wa ge wild’; de wagen bestaat voornamelijk uit wilde dieren. ,,Dat was ons basisidee, maar we beginnen zomaar en zien wel waar het schip strandt. Eerst was het de bedoeling dat er een groot nijlpaard op zou komen, dat is nu een enorme slang geworden.” De laatste loodjes wegen het zwaarst en dus wordt er nu nog harder gewerkt. ,,Elke dag tot middernacht. Het is deels stressen, maar vooral heel veel lol. Het bouwproces is ook het allerleukste: met je vrienden dit ding in elkaar zetten levert briljante avondjes op met flink wat biertjes”, grijnst Koen Roovers.

Tijdens het proces is er veel discussie onderling. ,,Iedereen is bloedfanatiek en je werkt echt veel samen. Maar dit is het achtste jaar dat we met hetzelfde clubje werken, dus we kennen elkaars kwaliteiten nu ook goed”, denkt Huijbregts.

,,Ik oktober begonnen we met een Freek Vonk-pop, die hoort toch bij ons thema. Die stond dus al klaar, maar sinds vorige week moest het toch iets aangepast worden. Nu hebben we er een arm en een haai bijgebouwd. Er moest sowieso iets bij die Freek Vonk-pop, dus dat incident was wel handig”, glimlacht Roovers.

,,Een open dag is hartstikke leuk. De wagenbouwers krijgen toch iets meer eer van hun werk dan alleen tijdens de optocht. Hier toont men interesse in het bouwproces en bovendien zien de mensen een onaffe wagen, wat toch interessant kan zijn”, denkt Roovers. Dit jaar verwachten ze zo’n honderd belangstellenden. ,,De interesse in de open dag lijkt de laatste jaren wat minder te worden. Er zijn zo’n zes wagenbouwers in de directe omgeving, we zitten wat dat betreft wel gunstig.” De Ratdraojers, verder bestaande uit Michel van Oosterhout, Lars Horsten, Kris Kennes, Joost Wouters, Tim van Schöll, Dennis van Hooijdonk, Stijn Adriaansen , hebben zich niet voor op de open dag voorbereid. ,,De enige echte dag blijft 26 februari.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven