GILZE – ,,We hebben ieder moment van voortgang aangegrepen om er weer iets positiefs van te maken”, glimlacht onderwijswethouder Aletta van der Veen van de gemeente Gilze en Rijen. Dinsdagmorgen werd dan toch eindelijk de eerste paal geslagen van de nieuwbouw van basisschool De Wildschut in Gilze. Het werd een symbolische variant, want de ironie wilde dat de heipaalmachine de afspraak met enkele uren had verlaat.
Het past goed bij het ellenlange voortraject, dat nogal vaak te duchten had met vertragingen en tegenslagen. ,,We wilden het vooraf direct goed doen. Bij een dergelijke nieuwbouw kijk je ook naar de omgeving en dit was echt dé kans om het hier mooier te maken”, legt Van der Veen uit. Die kwaliteitsimpuls ging moeizaam. Het overnemen van een pand en daarmee de broodnodige vierkante meters ging niet rimpelloos.
,,We beloofden ouders vaak dat er een nieuw gebouw zat aan te komen en telkens werd het uitgesteld. Al snel stopten we met het geven van concrete data. Maar nu is het zichtbaar en eindelijk zover”, klinkt directeur Martijn Schoormans opgelucht. Vorige week lag er nog een stroomkabel over het terrein. ,,Die stond niet op de kaart, dus we waren verrast. Zoiets weghalen duurt soms maanden, maar nu ging dat gelukkig snel. De school moest wel een dag dicht, want we hadden geen water, geen licht, geen verwarming.”
Maar nu gaat de nieuwbouw dan ook echt van start. ,,Het voordeel van alle uitstel is dat we onze plannen echt steeds beter konden finetunen en perfectioneren”, legt projectleider Jan Bras uit. Het neerzetten van dit architectonisch bijzondere gebouw is niet zozeer afhankelijk van weersomstandigheden, dus de gestreefde oplevering van herfst 2020 is realistisch. ,,Het meeste wordt in een fabriek gebouwd. De grote delen worden hier vervolgens kant en klaar neergezet en gemonteerd.”
Binnenin belooft de school multifunctionele ruimtes te hebben. ,,Het gebouw is rustig, overzichtelijk en je kunt er alle kanten mee op”, weet Schoormans al. ,,Eigenlijk zorgden al die tegenslagen ervoor dat we nu ultieme voorbereiding gehad hebben voor de leerlingen, de ouders, de gebruikers”, besluit Bras.