Neerstorten Halifax boven Dongenvaart steeds prominenter in Dongen

DONGEN – Het neerstorten van bommenwerper Halifax LW653 door vijandig Duits vuur nabij de Gemeentenweg  in Dongen-Vaart op 25 mei 1944 krijgt een steeds prominenter en permanenter plekje in Dongen. Drie officiële RAF-medailles die piloot John Seymour Macleod Clarke verdiende tijdens zijn diensttijd, zijn door diens zoon Tim aan de gemeente geschonken. Ze werden donderdagmorgen door leden van de werkgroep 75 jaar Vrijheid Dongen-Vaart aangeboden aan burgemeester Marina Starmans-Gelijns en zullen straks in de vitrine van Museum De Looierij in de ontvangsthal van het gemeentehuis te bezichtigen zijn.

De zeven bemanningsleden die omkwamen bij de crash, vonden in Dongen ook hun laatste rustplaats. Gedurende de herdenkingen rondom de bevrijding zijn diverse monumenten geplaatst; het door Dongenaar Mark de Weerd minutieus onderzochte incident heeft zo een blijvende plek gekregen in de geschiedenis van het dorp. De zoon van de piloot, Tim, was zijn leven lang in de veronderstelling dat zijn vader omgekomen was in Luik. ,,Er werd thuis weinig over hem gepraat”, legt De Weerd uit. Dat had een reden, is inmiddels bekend. Eigenlijk was Macleod Clarke afgekeurd van militaire dienst, doordat hij bij een ongeval zijn heup ernstig blesseerde. Het was echter een avonturier, die weigerde thuis te zitten. Hij schreef zich opnieuw in bij het leger, door simpelweg een letter van zijn naam te veranderen en slipte er op die manier toch doorheen. ,,Met als bijkomend gevolg dat zijn vrouw na zijn overlijden twee uitkeringen ontving. Daar hebben zijn kinderen Tim en Sue goede opleidingen door kunnen volgen, maar ze liepen niet te koop met de herkomst van dat geld”, grijnst De Weerd. Dankzij het onderzoek van De Weerd kreeg ook Timothy inzicht in zijn vaders geschiedenis en dat vervulde hem met trots. Hij vroeg bij de RAF de medailles van zijn vader op, die postuum aan hem werden uitgereikt.

Naast de medailles van de piloot werd ook een replica geschonken van een ander monument: in het Engelse Lissett lag het vliegveld van waaruit het Britse 158 Squadron haar missies aanging. Daar behoorde de Halifax van Macleod Clarke ook bij. Op het inmiddels vergane vliegveld staat een monument met de namen van hun 851 overledenen. Waaronder de zeven van dit vliegtuig. De replica hiervan werd geschonken door Janet Briggs, het nichtje van sergeant Edward Oldroyd, één van de bemanningsleden van de Halifax. De Weerd voegde daar nog een aantal brokstukken aan toe, gevonden in het veld, om het plaatje compleet te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »