Na een beroving leer je het pas echt goed af

De politie die rozen en belletjes uitdeelt. Immers: bij zakkenrollers zijn twee partijen betrokken. De zakkenroller enerzijds, maar voorkomen kun je het ook. De tekst staat onder de afbeelding.

IMG_20160413_124402 (1)

Maak het zakkenrollers niet te makkelijk, bevestig een belletje aan je portemonnee. Met een ludieke actie probeert de politie het winkelend publiek sinds dit weekend bewust te maken van deze criminaliteit. Daarbij richt men zich op de doelgroep die statistisch gezien het vaakst slachtoffer worden van zakkenrollers: jonge, winkelende vrouwen.

“Als wij bij mannen zien dat hun portemonnee erg opzichtig uit hun zak steekt, spreken we hen natuurlijk ook aan”, verduidelijkt Max Nederlof, vrijwillig agent bij team Markdal. Zij zijn voornemens deze actie nog regelmatig uit te voeren, zeker tot november dit jaar. Daarbij worden rozen en belletjes uitgedeeld. Vrouwen die hun tas keurig dicht hebben en stevig tegen zich aanhouden, krijgen een witte roos als beloning. Vrouwen die hun tas open hebben staan en er nonchalant mee omgaan, ontvangen een belletje. “Die kunnen ze bijvoorbeeld bevestigen aan hun portemonnee. Als de portemonnee beweegt, hoor je dat. Dat schrikt zakkenrollers af.” Thea Malsen uit Breda ontvangt zo’n belletje. Haar tas staat wagenwijd open. “Het vervelende is: ik wéét het. Ik ben me er bewust van. Misschien moet ik maar gewoon eens gerold worden voordat ik het leer”, verzucht ze. Ze roemt deze actie dan ook. “Erg sterk. Ik voelde me aangesproken, zonder dat ik het belerend vond. Weet je: sinds je bij winkels geen tasjes meer krijgt bij aankoop van een product, ben ik gemakzuchtiger omgegaan met m’n tas. Ik gooi alles dat ik koop in m’n tas. Maar omdat je die producten ook moet betalen, ligt m’n portemonnee dus altijd boven. Dat is wel vragen om problemen, ja.” Hajiba Bya woont sinds kort in België, maar heeft lang in Breda gewoond. Zij wordt beloond met een roos. “Ik ben eens gerold, hier in Breda. Ik ben me er sindsdien erg bewust van. Gewoon driehonderd euro kwijt, drama.” Haar tas is gesloten en ze heeft deze stevig om zich heen geklemd. “Topactie dit. Voor m’n gevoel is het risico in Nederland groter, maar dat is echt een gevoel. Ik vind het erg mooi dat de politie ook beloont. Helaas is de enige échte remedie tegen nonchalance een keertje beroofd worden. Dan leer je het pas echt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven