OOSTERHOUT – Overal direct te plaatsen, zonder jarenlange procedures vooraf. Betaalbaar: nog geen 700 euro per maand inclusief. En nagenoeg energieneutraal en toekomstbestendig. Het Oosterhouts-Bredase bedrijf MyBase presenteerde woensdagmiddag het prototype van haar innovatieve flexwoningen aan haar leveranciers en genodigden. De MyBase zou een goed antwoord kunnen zijn op de steeds nijpender woningkrapte. ,,Er is urgentie naar veel meer woningen en de wensen van de consument veranderen. Ook zij zijn op zoek naar flexibiliteit”, constateert gedeputeerde Ruimte en Wonen van de provincie Noord-Brabant, Erik van Merrienboer.
Oosterhout vergrijst, zoals zoveel gemeentes. Directeur van MyBase, maar toch bovenal architect en ingenieur Martin van der Haven, laat de tendens landelijk aan de hand van statistieken zien. Hij doet dat in een fabriekshal op de Vijf Eiken, waar het bedrijf niet alleen haar innovatie laat zien, maar vooral haar maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen. Want: de drie varianten MyBase X, Y en Z zijn gebouwd met het oog op senioren. Een gezellige woonruimte, een badkamer en een keuken. Met volop mogelijkheden tot uitbreiding. Vijftig tot honderd vierkante meter. Als rijtjeshuis, of zelfs stapelbaar voor grotere gezinnen. En eventueel uit te rusten met moderne snufjes als domotica.
Ze zijn overal plaatsbaar: van een braakliggend terrein tot in een bos, van centrum tot op een recreatiepark. ,,Prefab-woningen is de toekomst, maar waren altijd duurder dan normale. Daar wilde ik iets mee doen”, legt Van der Haven uit.
Het moment is perfect, stelt Van Merrienboer. ,,Woningen staan niet meer vijftig jaar op één plek. We hebben als provincie momenteel het tempo van nieuwbouw teruggevonden, maar er is altijd een achterstand. We kijken naar nieuwe concepten; de MyBase moet echt naar de markt gebracht worden. Want die afschrijvingstermijnen van dertig á veertig jaar zoals het nu is, kan niet blijven bestaan. De woningmarkt hunkert naar flexibiliteit.”
Daarbij wordt vooral gedacht aan senioren, waar huisvesting thans een groot probleem is. ,,De kinderen zijn het huis uit en ze gaan met pensioen. Ze willen kleiner wonen en zoeken comfort. Dit soort huizen zijn daarbij ideaal. En ze hebben behoefte aan wat reuring, wat vaak in de wijken waarin ze wonen niet is. Ja, ik vind dat de overheid en deze initiatiefnemers het samen moeten doen want de behoefte is heel groot”, zegt Jan Romme, directeur van Stichting Nationaal Ouderenfonds. Burgemeester Mark Buijs opende de eerste woning. ,,Dit soort projecten kunnen goed zorgen voor doorstroming. Kijk je in De Slotjes in Oosterhout: dan zie je dat de sociale cohesie daar groot is. Dat is in Oosterhout-Noord wat minder: daar staan grote huizen, maar is er onderling weinig contact. Dan wordt voor elkaar zorgen moeilijker. Dan zijn flexibele woningen een goed alternatief”, legt hij uit. Wijken waar de vergrijzing groot is, of waar meer samenhang gewenst is kunnen middels flexibele woningen een hele nieuwe dynamiek ondervinden.
Er zijn momenteel nog geen concrete plannen om de MyBase-woningen te plaatsen. Zowel de gemeente als de provincie is daarover nog volop in onderzoek en overleg om ruimtes toe te wijzen.