Mondiaal zoeken naar uniek geluid

Mondiaal zoeken naar uniek geluid

BREDA – ,,Wij leerden noten van papier te lezen. Moesten gebolde wangen tijdens het saxofoon spelen afleren. In andere landen musiceert men met meer gevoel, zonder die regels.” Stijn de Laat (28) uit Breda reisde voor zijn project projectpassionfruit.com heel de wereld over. Op zoek naar geluiden, naar de afkomst van de door hem zo geliefde exotische hiphopsamples. Het resulteert in Sounds of the World, een documentaire van twintig minuten die dit weekend haar première beleeft.

Sounds of the World

De film laat een open gesprek zien met De Laat over passie, afgewisseld met beeld en muziek. De interviewer is Jean Dundas (mediavormgever en conceptbedenker uit Breda, red.),, Hij was verrast door mijn verhalen. Hij stelde vragen en kreeg antwoorden die hij niet verwachtte.” Want, zo ervoer De Laat: reizen is geen continue climax van plezier. Sterker, het maakt je kwetsbaar. Maar zijn doel -het bij elkaar brengen van muziek door muziek- heiligt de middelen.

Zijn reis voer hem naar India, Oeganda, Australië, Indonesië, Europa. Hij ontmoette tijdens zijn reis zo’n 190 artiesten. ,,Maar de contacten zijn vaak lastig te onderhouden, omdat veel van hen niet zo met internet of telefoons bezig zijn. Sommigen ben ik daardoor echt uit het oog verloren.” En: sommigen reizen de wereld over en brengen een bezoekje aan De Laat in Breda. ,,Dan formeren we een gelegenheidsbandje onder de naam Passionfruit en geven we guerillaoptredens. Superleuk. We spreken verschillende talen, maar begrijpen elkaars muziek.”

De Laat ging als volgt te werk. Hij liet zijn verkregen samples horen aan straatmuzikanten, die daarop konden anticiperen. Zo ontstaat een muzikale samenwerking tussen artiesten wereldwijd, die elkaar nooit in levende lijve gezien hebben. ,,Dat is wat mensen bindt: overal ter wereld wordt muziek gemaakt, maar overal doet men dat anders.”

Zoektocht

In Parijs stapte hij het Conservatorium binnen. ,,Dat valt dan op: zij zijn geschoold, maar worden juist onzeker als ik op ze afstap. Dat zijn professionals, terwijl de straatmuzikanten direct geïnspireerd zijn en losgaan.” De Laat waakte, bewust, voor verwachtingen. ,,Ik bleef altijd onderdanig aan wat ik tegenkwam. Zocht niet bewust naar een specifiek geluid, maar liet me verrassen. Dat zorgt voor diversiteit: soms zijn de nummers wat experimenteel, soms heel laidback, soms groovend.”

Inmiddels staat het eerste ‘seizoen’ op zijn site, met twaalf nummers. Een tweede seizoen is in de maak. ,,Het wordt steeds beter. Ik doe ervaring op. De manier van opnemen wordt beter, ik weet ook steeds beter wat de vuilkuilen zijn. Het is een proces, ik heb nog talloze ongebruikte samples die ik in een nieuw seizoen zomaar zou kunnen gebruiken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »