Molukse gemeenschap wil haar roots doorgeven

BREDA – Het belang van tradities en de verbondenheid metroots. V oor de Molukse gemeenschap is de cultuuroverdracht onverminderd belangrijk. Zaterdag werd het Toma Culture Event georganiseerd in buurthuis Toma, in samenwerking met de Nieuwe Veste.

’s Middags zijn er workshops, zoals hiphop en kunstschilderen. Deze werden matig bezocht, maar dat mag niet gezien worden als tegenvaller, vindt Jane Matitahatiwen-Souhuwat. ,,Het is lastig om kinderen te betrekken. Het is een eerste keer en uiteindelijk is er van alle workshops gebruik gemaakt.”

’s Avonds zijn er optredens, van onder anderen Jessica Munuputty , The Voice Senior-winnaar Jimi Bellmartin en H.ou.J.S.T.D. Artiesten die jongeren graag willen inspireren met hun Molukse geschiedenis, of wellicht kunnen ze wel als rolmodel gezien worden. De verhalen worden doorgaans verteld door de ouders en de grootouders, maar de kennis brokkelt af. Het waarom de Molukkers hier leven wordt niet op scholen verteld. Het is ook het thema van dit evenement: cultuuroverdracht en generaties verbinden.

,,Er is veel talent binnen de gemeenschap”, weet Leo van Lieshout van de Nieuwe Veste. ,,Door hier te laten zien wat je daarmee kunt bereiken, hopen we dat jongeren er ook echt mee aan de slag gaan.”

Hij heeft goede ervaringen met Molukkers in de Nieuwe Veste.,,Ze voegen beleving toe, betrokkenheid. Het belang van tradities”, legt hij uit. Nieuwe Veste is voornemens vaker buiten het eigen pand haar medewerking te verlenen aan evenementen.

 De twee zijn trots wat ze hier neergezet hebben.,,Natuurlijk is Jimi Bellmartin nu een grote artiest, maar wij kennen hem al veel langer. Die lijntjes zijn dan kort”, glimlacht Jane. Na afloop van het evenement zal er geëvalueerd worden, kijken of er een vervolg inzit. ,,Het is zeker geen Moluks feestje, we laten de Molukse cultuur zien en daar is iedereen welkom. Dit is een multiculturele wijk, we zijn gastvrij. Dat laagdrempelige willen we graag uitstralen”, besluit Jane. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven