Molenstraat krijgt Zundertse bomen

ZUNDERT – Geen drukke verkeersader meer, maar een rustieke doorgang waar fietsers en voetgangers voorrang krijgen en waar auto’s te gast zijn. Een straat die eer doet aan het enerzijds dorpse, anderzijds toeristische karakter. De herinrichting van de Zundertse Molenstraat is al in volle gang, de rondweg die ervoor moet zorgen dat het centrum door auto’s en zwaar vrachtverkeer bij voorkeur gemeden wordt, is al in gebruik. Straks, als die Molenstraat opgeleverd wordt, zullen er bovendien 49 bomen van veelal Zundertse makelij geplaatst worden, kronkelend verspreid, zodat snelheidsduivels wel moeten vertragen. En nee, de bomen worden niet geplant in de grond: ze worden in grote bakken op straat geplaatst. Ze moeten immers ieder jaar even weggehaald worden, als het Corso door de straten komt.

Wethouder Patrick Kok kwam eerder dit jaar over van Geertruidenberg, maar begint Zundert zo langzamerhand te kennen. ,,Het tekent Zundert, het is bijzonder dat iedereen hier zo in meegaat en er samen de schouders onder zet. Volgens mij is zoiets uniek in Nederland.” Zundert staat- naast het Corso- bekend om haar boomkwekerijen. De vijf die er zijn hebben de handen ineengeslagen voor dit project; het Zundertse exportproduct krijgt zo een opvallende plek in de stadskern. Er komen dertig verschillende bomen, ieder met hun eigen verzorging, hun eigen wensen. De bomen worden geplaatst in speciale bakken, waar een irrigatiesysteem in gebouwd is die hen voorziet van voedsel en water. ,,Een den, bijvoorbeeld, verdampt veel water en heeft daardoor meer vocht nodig. Iedere boom krijgt daarom haar eigen grond en haar eigen verzorging en dat gaat volautomatisch”, legt Arjan Zoontjens uit van Zoontjens Boomprojecten, dat deze verzorging op zich neemt. Aan de bakken wordt informatie bevestigd over de herkomst en voorzien van een qr-code.

Alle bomen krijgen hun eigen plek, over volgorde en plaatsing is nagedacht. ,,Er is gekeken naar kleur, naar de seizoenen. Er zijn dertien bomen die het hele jaar groen zijn, zodat het in de winter aantrekkelijk blijft. Zij lopen verspreid als een groene draad door Zundert”,vervolgt Zoontjens. Er is ook gekeken naar een originele invulling qua locatie.Zo komt de sechuanpeper -de kiespijnboom, een van origine Chinese boom- bij Chinees restaurant Happy Garden. De camellia sinensis -de theeboom, van origine uit Zuid-Oost-Azië- zou eigenlijk bij Bij Ons… In Zunder komen te staan. Deze is echter failliet, maar de boom blijft bij het CultuurCentrum. ,,Want daar wordt nog steeds thee gedronken, toch?” En omdat de bomen los staan en situaties in het Zundertse altijd kunnen wijzigen, kan er alsnog gekozen worden om iets te wijzigen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »