Minder vaak boterhammetje thuis

BN DeStem: Minder vaak boterhammetje thuis

TETERINGEN – Basisscholen maken pas sinds kort gebruik van hun vrijheid schooltijden zelf in te delen. Dat blijkt uit cijfers van DUO Onderwijsonderzoek. Onder het dak van De Mandt in Teteringen bevinden zich basisscholen De Springplank en De Wegwijzer, met verschillende roostertypes.

Bij De Wegwijzer hebben de leerlingen ‘s middags vijf kwartier pauze, die ze bij hun ouders of bij de tussenschoolse opvang kunnen spenderen. Zoals het altijd al was, dus. ,,Vier jaar geleden hebben we bij ouders en docenten gepeild wat de voorkeuren zijn. Binnenkort gaan we kijken of dat inmiddels veranderd is”, vertelt intern begeleidster Marja de Bie. ,,Het voordeel is dat kinderen er even uit zijn, de rust kunnen pakken. Die pauze is ook voor docenten fijn.”

Bij de buren is het continurooster geïmplementeerd. De kinderen pauzeren tweemaal een kwartier, samen met hun leraar. ,,De markt, met veel tweeverdieners, vraagt er echt naar”, merken directrices Monique de Jong en Anja Gussenhoven van De Springplank ,,En volgens ons geeft dit de kinderen meer rust, juist omdat hun docent erbij blijft.” Bovendien zijn de kinderen ook een half uur eerder klaar. ,,Wat in de praktijk wel een half uur extra naschoolse opvang betekent. Het kost extra geld”, ziet pedagogisch medewerker Shabuj Rammelo van Kober. De Jong: ,,Nog een nadeel dat we moeten tackelen: de dag wordt in z’n geheel begeleid door één leraar, die direct na de les pauze moet nemen. Ouders kunnen hierdoor niet even met de docent praten.”

Als ouder prefereert Rammelo toch het continurooster. ,,Thuis eten was vooral gehaast. Ik denk dat het voor het kind veel rustiger voelt om juist in het ritme te blijven, met dezelfde leraar.” Rammelo zou graag zien dat alle scholen weer hetzelfde zouden werken. ,,Je hebt ook te maken met de flexibiliteit van werkgevers. Als alle scholen hetzelfde doen, moeten zij wel meebuigen.” En de kinderen zelf?. ,,Mijn zoontje merkt alleen dat ie een half uur eerder klaar is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »