Metamorfose Spanjaardsgatfestival compleet

BREDA – Het imago werd al eerder nadrukkelijk afgestoft en vorig jaar werd gericht geïnvesteerd in een herkenbaarder programmering. En dit jaar zal de metamorfose van het Spanjaardsgatfestival vervolmaakt worden middels een heus festivalterrein op het ponton voor het Spanjaardsgat. Want dat festivalgevoel: dat miste. ,,Het voelde als een concertreeks, de eenheid ontbrak”, legt bestuurslid Marja van Lieshout uit.

De middelen en het geld ontbraken om het festival rigoureus om te gooien. ,,Dus kozen we voor de geleidelijke weg. Met een klein, nieuw bestuur zijn we gaan onderzoeken hoe we het festival levensvatbaar voor de toekomst konden krijgen.”

Het Spanjaardsgatfestival is van origine een militair evenement, waarbij kapellen en orkesten aan Breda konden laten zien wat ze in hun mars hadden. ,,Dat werd toch wat ouderwets. Het is een heel duur podium met een capaciteit van 250 muzikanten, dus wilde de gemeente dat er eens goed gekeken werd naar de invulling van het festival.”

Naast een nieuwe website, huisstijl en logo, werd er vorig jaar dus voor het eerst een omslag gemaakt in de programmering. Van belang was dat amateurmuzikanten de kans kregen op het immense podium en dus werden zij gekoppeld aan professionals. ,,Dat levert interessante kruisbestuivingen op. We willen gewoon 3 á 4000 man publiek trekken, door die combinatie te maken gaat dat lukken.”

Naar het terrein zelf is onderzoek gedaan. ,,Het was wat ongezellig. We gaan de tenten op het ponton aankleden. De mensen van Bobby’s Boot zijn echte ondernemers, die willen investeren. Zij willen de horeca naar een hoger plan tillen met hapjes en drankjes, zodat het ook echt een festival wordt.”

Het thema van het Spanjaardsgatfestival is ‘Legends’. Zoals vanouds wordt er afgetrapt met een gratis filmvertoning. Op 5 juni wordt Bohemian Rhapsody vertoond op het Spanjaardsgat. Een dag later wordt George Michael geëerd door Charly Luske, met het Militair Academie Concert. Hits van Abba worden vertolkt door een Abba Tribute band, samen met het Bredase Harmonie Cecilia (7 juni). Oud-Di-Rect-frontman Tim Akkerman brengt samen met Ewoud Feenstra en het Breda’s Festival Orkest een ode aan Bruce Springsteen en Prince.

Van Lieshout tipt nog Maestro Jules, die met het Philips Symonie Orkest stukken van Shostakovitsj spelen. ,,Hij vertelt eerst een half uur wat ze gaan doen. Dat doet ie echt hilarisch. Ze maken de muziek begrijpelijk voor iedereen.” Dat optreden staat gepland op 9 juni. Het Spanjaardsgatfestival is van 5 tot 16 juni. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven