Met Wim Hof-methode regie over eigen lichaam

DEN HOUT – Van 24 tot en met 26 januari gaan zo’n 50 Nederlanders richting Uttendorf, Oostenrijk. Daar gaan ze de Ice4Life IJskoude Challenge aan, volgens de Wim Hof-methode. Zondagochtend was er nog een laatste gezamenlijke training, in Den Hout. Zo’n 25 deelnemers fietsen en lopen schaars gekleed in de omgeving, om daarna nog even in een koud zwembad te gaan zitten. ,,Het gaat om de uitdaging de koude te trotseren. Dan is het wel wijs om een muts op te doen en handschoenen te dragen”, zegt de organisatie vooraf.

Door je grenzen te verkennen krijg je de regie terug over je eigen, is de gedachte. Het lijf krijgt een zogenoemde ‘reset’. ,,Bij ziektes als kanker en reuma raak je afhankelijk van medicatie, die ook niet altijd voor handen is. Maar je lichaam kan zoveel aan. Je krijgt weer vertrouwen in je eigen kunnen”, legt Jos de Bruin van Ice4Life uit. Merkte ook Henk van den Burgh uit Blaricum. Hij doet dit sinds zes jaar regelmatig en voor hem werkt het om zijn reuma te lijf te gaan. ,,Je gaat dieper in jezelf. Je krijgt geloof in jezelf. Dat is een dunne scheidslijn, want van de natuur win je het niet. Wat betreft de reuma: ik bepaal nu wanneer ik pijn heb.” De adrenaline en de hyperfocus die het oplevert werken verslavend, zegt hij. ,,De reuma staat stil. De dokters vinden het een plausibele verklaring.” Want, legt ook De Bruin uit: de Wim Hof-methode ligt ergens tussen de reguliere- en de alternatieve geneeswijze. ,,We pretenderen ook niets, het is een methode en als je je daar goed bij voelt en het wilt proberen, dan kan dat.”

Het werkt niet alleen fysiek, maar ook psychisch. Denkt ook deelneemster Meike van Genugten uit Mill, die op zoek is naar zichzelf en wil weten waar haar lichaam toe in staat is. Toen ze Wim Hof ‘the Ice Man’ op tv zag, wilden ze het proberen. ,,Ik merk dat mijn hoofd ook leeg raakt, dat alle zorgen even weg zijn.” Zij doet vooral mee om haar angsten te lijf te gaan en om het sociale aspect: samen in Oostenrijk een ultieme uitdaging aangaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »