Met Tim Akkerman dat prachtige ponton op

BREDA – ,,Ik zit straks recht tegenover mijn vader. We plagen en knipogen naar elkaar tijdens het optreden, dat is leuk”, grijnst Elodie Elshout (18) uit Breda. Zij staat donderdag- en vrijdagavond om 20:30 uur met het Breda’s Festival Orkest op het ponton van het Spanjaardsgatfestival. De in totaal 68 veelal amateurmuzikanten brengen beide avonden een anderhalf uur durende medley ten gehore: iconen als Bruce Springsteen, David Bowie en Prince worden vertolkt, afgewisseld met symfonische pop-, jazz- en filmmuziek.

De eerste repetitiedag was nog niet zo lang geleden, op 12 mei. ,,Normaal doe je er maanden over om zoiets te oefenen, nu zijn het vijf repetities. De muziek is speciaal hiervoor geschreven door Frits Bayens, dus het is voor iedereen echt nieuw”, legt projectleider Jurgen Damen van de Nieuwe Veste uit. De muziek bouwt op. Klassiek, film, pop, tot de climax: het laatste kwartier speelt zanger Tim Akkerman mee, die Bruce Springsteen vertolkt. Ook de Bredase zanger Ewout Feenstra beklimt het podium.

Normaliter is de generale repetitie voor het Breda’s Festival Orkest woensdagavond op het ponton zelf. Maar omdat daar de vorige week afgelaste filmvertoning van Bohemian Rhapsody afspeelt, is uitgeweken naar de vrij kleine balletzaal van de Nieuwe Veste. Die daardoor flink uitpuilt. Er komt van allerlei pluimage aan muzikanten samen bij dit eenmalige samenspel. Blazers die vaak met een been in klassiek en de ander in het feest staan. Klassieke violisten die plots met pop en rock te maken krijgen. ,,Je voelt al dat we naar iets moois aan het werken zijn. Je komt uit je comfort zone, speelt echt iets heel anders dan je gewend bent. Iedereen kijkt daar enorm naar uit.” De muzikanten zijn afkomstig van de Nieuwe Veste en het conservatorium en deden hun repetitie voor deelname middels een video. Het merendeel staat straks voor het eerst op het grote festivalpodium.

Violiste Elshout niet. Zij speelde vorig jaar ook al mee met het Breda’s Festival Orkest. Een projectje met haar vader, die contrabas speelt. ,,We oefenen thuis wel, maar treden nooit samen op. Dit jaar doet mijn neef ook mee, wat zorgt dat mijn opa en oma maar één keer langs hoeven komen”, grapt ze. Ze kijkt er naar uit. ,,Het is zo gaaf om te kijken naar het publiek. Naar de kade, voorbijgangers die even blijven hangen. Naar het uitzicht, het water. En het is leuk om eens op de KMA te parkeren.” Elshout is goed gezind en energiek. Ze had dan ook een bewogen dag. Eerder die dag hoorde de studente van het Stedelijk Gymnasium dat ze cum laude geslaagd is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven