Met je brakke hoofd de kroeg weer spik en span maken

PRINSENBEEK – ,,Iedereen is vandaag nog brak. De één door het vele bier wat er de afgelopen dagen ingegaan is, de ander door het werken tot middernacht. Dat brakke schept een band”, glimlacht Winny van Dongen van café Marktzicht uit Prinsenbeek. Zo’n dertig man vooral personeel maken het café en restaurant deze dagen weer spik en span, opdat deze zaterdag weer open kan.

Rob van Leijsen stapt rond half 11 ’s morgens de kroeg binnen: kort daarvoor kreeg hij een telefoontje dat het jasje van zoon Hidde in het café was gevonden. ,,Kwijtgeraakt bij de kinderoptocht. Hij had een warm pinguïnpak aan, dus we hadden het niet gelijk door. ’s Avonds ben ik nog naar Marktzicht gegaan in de hoop dat deze gevonden was, maar helaas. Maar gelukkig wisten ze deze vermissing nog”, klinkt het opgelucht.

Vooral jassen en pinpassen werden gevonden; telefoons kwamen altijd diezelfde avond nog bij de rechtmatige eigenaar terecht. ,,Dinsdagnacht gingen we om één uur dicht, om twee uur was het leeg. Dan gaat de carnavalsvloer er direct uit”, legt Van Dongen uit. Het vuil, zoals bekers en ander afval, worden er uitgeveegd. Buiten staat een afvalpers; de hoeveelheid is aanzienlijk. ,,En de kans dat er verloren oorbellen in de vuilcontainer liggen is niet uitgesloten, we kunnen niet anders dan alles er gewoon grof uitvegen.”

Woensdagmorgen begonnen de dertig de kroeg verder uit te mesten. Alle betimmering en platen die er speciaal voor carnaval staan worden schoongespoten en naar de opslag gebracht. De ramen worden gezeemd. ,,’s Avonds gaan we met z’n allen uit eten. Dan komen de carnavalsverhalen. Dat schoonmaken geeft een enorme verbondenheid”, weet Van Dongen. Ze kijkt terug op een bijzonder geslaagd carnaval, waarbij opvallend weinig schade aan het café is toegebracht. ,,Er is een plafonnetje beschadigd, het is goed te overzien. De sfeer was dit jaar echt fantastisch.”

Bij de slagerij naast het café wordt warm water afgetapt -de boiler van Marktzicht trekt die hoeveelheden niet. Een tuinbedrijf zet een vrachtwagen in om alle spullen naar de opslag te brengen. ,,Zoals dat gaat in Prinsenbeek, we helpen elkaar.” Donderdag wordt de originele vloer teruggeplaatst, vrijdag is het de beurt aan het meubilair. Zaterdag is het business as usual.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »