‘Meestal moet je heel hard werken voor de beste foto’

‘Meestal moet je heel hard werken voor de beste foto’

BREDA – ,,Ik zocht confrontatie en discussie over m’n werk.” De Duitser Willi Reisdorf uit Breda vond een half jaar geleden aansluiting bij Fotogroep Breda. De groep viert dit jaar haar 65e verjaardag met een expositie in de bibliotheek en de Nieuwe Veste.

Het werk van Reisdorf hangt op de muziekafdeling van de Nieuwe Veste. Hier hangt ook de opdracht die de Fotogroep haar 27 leden meegaf: laat je inspireren door ‘Ontmoeting met God’, van Karel Appel. In de bibliotheek is het poëzieproject te zien. Deelnemers aan de cursus ‘Creatief schrijven’ werden gekoppeld  aan leden van de Fotogroep, waarop een gecombineerd kunstwerk moest ontstaan. ,,We zijn jarig, we wilden meer dan alleen een expositie met vrij werk”, vertelt Stef Aarden.

De leden van Fotogroep Breda komen om de week op de maandag bijeen in Gemeenschapshuis Vianden in het Ginneken. Daar laten ze werk aan elkaar zien en is er ruimte voor discussie. ,,Tegenwoordig heeft iedereen de apparatuur om goede foto’s te maken. We willen alleen leden die serieus bezig zijn met fotografie. Bij eventueel nieuwe leden hebben we daarom wel een gesprekje vooraf”, legt Aarden uit. Voor Reisdorf hebben de avonden in Vianden een zekere meerwaarde. ,,Die gesprekken hebben me geconfronteerd met m’n eigen ogen, m’n wellicht ouderwetse ideeën”, stelt hij. Hij verspreidde zijn werk tot voor kort digitaal, via Facebook en Instagram. ,,Erg vluchtig. Door je werk fysiek te maken, blijft het langer in stand.” Reisdorf zoekt graag een voor hem vreemde omgeving op, zoals het getoonde ‘Antwerpen: Surrealisme in Stroom’.

Van Jacolien Plugge hangt een serie van vijf werken, die doen denken aan het werk van Morandi. Hij werd bekend om zijn stillevens van keramieken potten. Plugge fotografeert ze.  ,,Ik wil geen beelden vangen, ik wil ze maken, creëren. Wat ik vooral wilde was stilte in beeld brengen.”

Reisdorf is ervan overtuigd dat zijn beste werk nog moet komen: dat zal altijd de eerstvolgende foto zijn. ,,Ik ben er altijd naar op zoek. Heel soms krijg je het cadeau, meestal moet je er keihard voor werken.” Dat ervaart Plugge ook zo. ,,Ik ben zo bezig geweest met die flessen, dat moest ik daarna echt even loslaten.”

De expositie van Fotogroep Breda duurt nog tot 7 april. In samenwerking met Nieuwe Veste heeft de groep bovendien Fotografe des Vaderlands Robin de Puy uitgenodigd. Zij zal op 12 mei in de Nieuwe Veste haar visie op fotografie geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »