Mast 20 maakt niet langer deel uit van 150kv-tracé

RAAMSDONKSVEER – Een ‘onttrechteringstraject’, noemt Royny Mathan van TenneT het. Langzaam maar zeker worden beslissingen gemaakt en knopen doorgehakt rond de verkabeling van de 150kV-verbinding tussen Geertruidenberg en Waalwijk. Mast 20 maakt daar niet langer deel uit is de nieuwste lezing door TenneT en de gemeente Raamsdonksveer. Nee, de kabel gaat nu onder de A27 door en komt pas ten oosten van de snelweg omhoog middels een zogeheten opstijgpunt. Daar wordt het weer aangesloten op het bovengrondse tracé, aan mast 21. Daarmee lijken de voornaamste bezwaren van bewoners getackeld.

,,We moesten ergens weer naar boven. Mast 20 is een trekmast die er al stond, dus dat was een hele logische optie voor ons. Mast 21 is vervolgens een steunmast en daarmee geen optie”, legt Mathan uit. Maar de bovengrondse mast 20 staat tussen de A27 en de dorpskern in, aan de rand van de wijk Hooipolder. Daardoor werkt deze nog steeds zichtsbepalend. De verkabeling voor deze buurt zou voor hen daarmee geen meerwaarde betekenen en het behouden ervan stuitte daardoor op veel weerstand. Volgens wethouder Kevin van Oort betekent het nieuwe opstijgpunt niet veel voor het door de overheid vrijgegeven budget. ,,Het kost zeker geen extra geld, ik denk dat het een heel mooie oplossing is.”

De 150kV-lijn loopt momenteel dwars door Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Al sinds de jaren ’90 zijn er plannen om deze ondergronds te plaatsen. Daar zijn de gemeente en Tennet momenteel volop mee bezig: de lijn zal langs agrarisch- en gemeentegrond ten zuiden van Raamsdonksveer ondergronds verdwijnen. Het feit dat deze ondergrondse bij mast 20 weer bovengronds zou komen, stuitte op veel weerstand. ,,We hebben extra informatieavonden georganiseerd. De avond omtrent mast 20 werd flink bezocht -niet de acht huishoudens die de mast zien, maar ruim zeventig betrokkenen-, daar lag een duidelijke zenuw”, legt projectleider namens de gemeente Marieke Elsevier uit. Een bijeenkomst voor mensen die direct aan de westkant van de A27 wonen -en daarmee ook wellicht enige hinder ondervinden- werd beduidend minder bezocht.

Zo wordt er langzaamaan naar de details gekeken. De lijn moet straks middels boringen onder de Donge door, dwars door overwegend gemeentelijke gronden. De nieuwe plannen moeten nog goedgekeurd worden door de Raad: zij vergaderen erover op 13 juni, op 27 juni volgt een besluitvormende zitting. ,,Het staat in principe dus nog niet helemaal vast, maar het lijkt ons het beste compromis voor alle partijen”, besluit Van Oort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »