Marleen de Bont ontroert voor haar leerlingen

KLEIN-ZUNDERT – Ja, Marleen de Bont-Stapel wil zeker vaker filmpjes opnemen. Maar dan toch vooral voor de kleuters van groep 1 en 2 van basisschool Sint Antonius in Klein-Zundert. Haar vertolking van Guus Meeuwis’ ‘Brabant’ ging de afgelopen dagen per ongeluk behoorlijk viraal.

‘De dagen zijn lang als je veel thuis moet zijn / Je mist nu je vriendjes en dat doet soms pijn’, zijn de eerste twee regels van het liedje van juffrouw Marleen. ,,Voor de jongste kinderen duurt een week al een eeuwigheid. Het is juist de leeftijd dat sociale ontwikkeling op gang komt. Dus dit is voor hen ook zeker een hele rare periode”, legt ze uit. Ze nam het liedje op, om het vervolgens door te sturen naar de ouders. Marleen vond haar inspiratie bij een docent van de middelbare school van haar eigen zoon, die ook ‘Brabant’ van een andere tekst voorzag. Maar: andere doelgroep, dus ze paste de tekst flink aan. Alleen ‘En ik zit hier alleen in een te leeg lokaal / Ik heb heimwee naar jullie allemaal’ nam ze over van haar voorganger.

Verder is het puur gericht op het Sint Antonius. En toen, plots, dook er een ander filmpje op. Iemand begeleidde het liedje met piano. ,,Ik ging uit van een ouder, maar dat bleek dus niet zo te zijn”, klinkt het nog altijd verwonderd. Het is Jan-Willem Rozenboom, de pianist van: juist, Guus Meeuwis.

Rozenboom zette het filmpje mét pianobegeleiding op Facebook. Marleen is vereerd, besloot toch ook haar originele filmpje online te zetten. Immers: met pianobegeleiding is het niet altijd overal even zuiver. En dat is het origineel wél.

Honderden reacties en delingen op social media was het gevolg. Niet alleen de ouders van het Sint Antonius zijn enthousiast. Ze krijgt reacties uit heel Nederland.

,,Kijk, kleuters moete ook in deze periode toch vooral spelen. Dus wij geven hen opdrachten. Ouders maken daar dan video’s en filmpjes van en die sturen ze naar ons”, wijst ze op de zinsnede ‘Maar de films, de foto’s die we sturen naar elkaar / Die maken de dagen wel echt minder zwaar’. ,,Ze missen elkaar. De vriendjes, de school. Ik hoorde dat kinderen hebben moeten huilen toen ze het filmpje zagen.”

Dus ja, ze wil vaker zulke filmpjes maken. Met haar eigen talent: zingen. ,,Ik hoop dat andere juffen of meesters door Nederland ook zoiets doen. Ik bedoel: het is voor de kinderen toch het allerleukste als ze hun eigen juf of meester zien? En dan maakt het toch niet uit als je echt niet kan zingen?” In de video maakt Marleen gewag van haar collega Anouk Verheijen. Zij etaleert kunstjes op haar trampoline en filmt deze. Puur voor de kinderen, puur voor de ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »