Markt bruidsmode veranderd

BREDA – Wie vanuit de Boschstraat het centrum in komt, steekt eerst de Vlaszak over en belandt op de hernieuwde Gasthuyspoort. De etalage met bruidsjurken in het monumentale pand van Angelique Bruidsmode is onmiskenbaar een warm welkom tot het centrum. Maar per 31 januari sluit de winkel, na 56 jaar.

Drie en een half jaar was het een bouwput voor de winkel, nu is de vernieuwde Gasthuyspoort eindelijk klaar. Eigenaar Berrie Roestenburg vindt het oprecht prachtig geworden, maar had nogal wat te lijden onder de werkzaamheden. Een geschat omzetverlies van zo’n 80.000 euro, een enorme scheur in een muur. Door trillingen van de bouw, klinkt het stellig. Maar de voornaamste reden voor de stop: de winkel heeft geen toekomst meer. Zijn kinderen willen het niet overnemen, hijzelf is 61 en stopt het gecontroleerd; de markt in bruidsmode is ook veranderd. Er komt straks een filiaal van A Cup of Cake te zitten. Boven zullen appartementen gerealiseerd worden.

Angelique Bruidsmode is een familiebedrijf, door Roestenburgs ouders begonnen in 1962. Vele duizenden bruidsjurken zijn er hier verkocht, zeker 800 per jaar. In de hoogtijdagen verkochten ze zo 17 jurken op een zaterdag. Maar de markt is veranderd, net als de wensen van de bruiden. En hun maten. ,,Er zit een heel serviceapparaat achter. Het zijn standaardjurken, maar daarna moeten ze ingekort of verlengd. De taille, de borstmaat; door voeding zijn ook de vormen van vrouwen in de loop der jaren flink veranderd.” En, de bruid wordt ouder. De twintiger trouwt nauwelijks nog, dat doet de dertiger. ,,Het huwelijk was voorheen het startschot van een leven samen. Samen voor het eerst een huisje, het eerste kindje, nog geen carrière. Nu is het juist een bezegeling, een bevestiging.” Dat levert ook een ander soort consument op, ziet Roestenburg. ,,Veel bewuster en de lat ligt hoger. Vroeger besliste de moeder alles, nu komen er ook vriendinnen mee.”

De markt schreeuwt om meer beleving en dus biedt Roestenburg highteas aan voor de aanstaande en haar vriendinnen. ,,Zo’n arrangement duurt twee uur. De aankoop van de jurk is nu veel meer een belevingsmoment geworden.” In de jaren ‘90 organiseerde de bruidswinkel modeshows, waar zo 225 aanstaanden op af kwamen. ,,Voor ons was dat ideaal, maar er is geen vraag meer naar dat soort evenementen.”

Sinds Roestenburg weet dat het einde van de winkel nadert, organiseert hij geen highteas meer. ,,Nu zou ik er nog video aan toevoegen. Grote schermen bij de hightea, waarop ook te zien is hoe de bruidsjurk op maat gemaakt wordt. De interesse in hoe zoiets tot stand komt neemt steeds meer toe, is ook een onderdeel van de beleving.” Het atelier boven de winkel blijft overigens nog open tot 31 augustus 2019.

Aannemersbedrijf Maas-Jacobs geeft aan dat er tijdens de bouw trillingsmeters zijn opgehangen. ,,Bij het afgaan van een van die meters zijn de werkzaamheden direct stilgelegd en is op een andere wijze verder gewerkt, zodat de overlast binnen de normen zou vallen”, geeft projectontwikkelaar Ronald van Hooijdonk aan. Zij zullen de scheur in het pand nader gaan onderzoeken. Het omzetverlies wordt niet gecompenseerd, omdat de verwachting is dat de Gasthuyspoort een enorme impuls krijgt en de panden flink aan waarde hebben gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »