Marcoen verbindt Dorst met elkaar bij Koningsspelen

DORST – Basisschool Marcoen uit Dorst breekt dit jaar met de eigen tradities. Normaliter werd er met de Koningsspelen een voetbaltoernooi gehouden, dit jaar was er een veel breder aanbod. In samenwerking met voetbalvereniging Neerlandia ’31, tennisvereniging Tendo en dansschool Veerkracht werd gezocht naar maatschappelijke verbinding. ,,Door dit samen te doen onderstreep en versterk je het dorpse karakter; deze moeten we samen beschermen”, legt Jacint van den Wijngaart van Marcoen uit.

Dat is precies waarom ook Harry Krooswijk van Neerlandia ’31 meedoet. ,,We zijn sociaal betrokken bij de school, vinden het belangrijk dat de jeugd beweegt”, legt hij uit. Met vier man verzorgen zij voetbalclinics. ,,Dorst is 20% groter geworden door de nieuwbouw, er is veel nieuwe import. Natuurlijk betekent dat dat er ook veel potentieel voor onze vereniging rondloopt; we hebben daar ook ruimte voor.” De 150 kinderen trefballen, voetballen, tennissen en doen een zeskamp. Die tennisclinic wordt gegeven door Coen van Gils van TMO Brabant. ,,Tennisverenigingen in Nederland gaan bergafwaarts, vooral in dorpen. Natuurlijk is dit een uitgelezen kans om te laten zien hoe leuk tennis is. We hebben er een spel voor teams van gemaakt, je merkt dat de kinderen het veel leuker vinden dan ze verwacht hadden.”

De school hinkte op twee gedachtes: het traditionele voetbaltoernooi was geliefd, maar niet bij iedere leerling. ,,Dit heeft daarom wat meer diepgang, er is voor ieder wat wils. We gaan straks kijken hoe het iedereen bevallen is, maar volgens mij is het een succes.” Er bleef wel een deel van de traditie in stand. ’s Middags voetbalden 24 teams tegen een lerarenploeg. Ieder team speelde drie minuten. ,,Ze beginnen tegen de kleinsten, de tegenstand wordt steeds groter. En iedereen wil natuurlijk winnen van de leraren”, grijnst Van den Wijngaart.

De 8-jarige Feline uit groep 5 is in ieder geval enthousiast over de nieuwe opzet. Zij vermaakte zich uitstekend bij de zeskamp, vooral in de spellen Vliegend Tapijt en Wildernisbaan. Dit zijn haar derde Koningsspelen. ,,Ik vind dit leuker, denk ik. Er zijn veel meer activiteiten.” En daarmee meer afwisseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »