Marché Hoezee gaat door waar Mercado de Belcrum was gebleven

Marché Hoezee gaat door waar Mercado de Belcrum was gebleven

BREDA – Inspiratie opdoen, kennis delen en pogen je ambachtelijke waar te verkopen: Mercado de Belcrum ging vorig jaar ter ziele. Als Marché Hoezee wordt een doorstart gemaakt in het centrum. In de Sint Jansstraat, samen met de Nieuwe Veste. Gisteren was de eerste editie, er volgen er dit jaar waarschijnlijk nog vier.

Eva Geene van Eva’s Appels was in shock toen Mercado de Belcrum stopte, Julie van Zessen van Image de Julie toonde zich direct strijdbaar. Vrijwel alle ondernemers die op deze markt staan, stonden ook op Mercado. ,,Hier staan vandaag 33 totaal verschillende bedrijfjes. We zullen de komende edities wel echt door moeten groeien om het kostendekkend te houden”, legt Geene uit.

De markt is uitgestrekt over de Sint Jansstraat en het binnenplein van de Nieuwe Veste. Wethouder Marianne de Bie opende de eerste editie gisteren. ,,Als wethouder van cultuur én van werk en inkomen, dat komt hier mooi samen”, geeft ze aan.

Letterlijk voortborduren op Mercado: dat kon natuurlijk niet. Ze vertrokken immers uit de Belcrum, dus de naam moest al anders. ,,We zijn allebei liefhebber van het oud-Nederlands. Marché spreekt voor zich, Hoezee voelde daar goed bij”, vervolgt Geene. Het idee nu is om langzaam wat groter te worden: binnen het pand van de Nieuwe Veste zullen meer workshops aangeboden worden, buiten is nog voldoende ruimte voor nieuwe kraampjes.

De Bie bemerkt dat er een toenemende vraag is naar ambachtelijke waar. ,,Daarom zijn we er ook trots op dat deze markt in het centrum plaatsvindt. Ik heb er vertrouwen in dat deze markt kan groeien, zonder dat de kwaliteit daarmee in het geding komt.”

Opvallende vreemde eend in de bijt lijkt Wouter Slob. Onder de bedrijfsnaam Vertisign promoot hij hier zijn Vertigarden. ,,Ik ben productontwikkelaar en heb een soort tuintje ontworpen”, legt hij uit. In een industriële stellage met stalen bakken kunnen moestuintjes tot wasdom komen. ,,Daarin zit het ambacht: veel mensen willen graag hun eigen kruiden telen.” Verkopen doet Slob hier niet, hij wil over zijn product vertellen en een folder meegeven. ,,Mensen laten zich op zo’n markt graag inspireren: hoe kan het ook?”

Die inspiratie ondervond de spontane bezoekster Miranda Mabelis uit Breda zeker. ,,We hebben hier een kwartiertje rondgesnuffeld en ik ben absoluut enthousiast. Het viel me op dat deze ondernemers hun kennis graag willen delen aan de hand van workshops. Hier niet staan om puur te verkopen. En ergens heb ik dankzij deze markt nu best interesse in een workshop vilten, bij Dotje Doemaar.”

De volgende Marché Hoezee is op 23 juli. Geene: ,,Er staan er nu vier op het programma, maar we hopen ook om een feestdageneditie te organiseren op 26 november. Buiten de zomer, we gaan nog goed nadenken hoe we daar vorm aan gaan geven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »