Man stal voedsel als roep om hulp

Man stal voedsel als roep om hulp

BREDA – De 37-jarige P.W. uit Sint Willebrord steelt op 16 april jongstleden een blik gehaktballetjes en wat nootjes uit een supermarkt aan de Haagdijk. Voor het oog van een winkelmedewerker. Expres, W. wílde immers aangehouden worden.

In november van 2017 kreeg hij al gedwongen hulp opgelegd. Precies wat hij al vele jaren graag wil, maar vervolgens gebeurt er niets concreets. In april verlaat hij teleurgesteld een gesprek met reclassering, want er is nog steeds niets geregeld. Hij begaat in korte tijd drie nieuwe delicten. Naast de diefstal gooit hij ook de ruiten in bij zijn huisarts en maakt hij ruzie met de NS. Hij erkent het allemaal, maar alleen de eerste twee waren een statement. Bij de NS voelde hij geprovoceerd door een spoorwegbeambte.

Woedend is hij op de reclassering. Een afgevaardigde ervan moet het tijdens de zitting ook ontgelden. Dikwijls werpt W. boze blikken op hem. Interrumpeert hem als hij vragen beantwoordt. De rechtbank waarschuwt W. keer op keer en het komt zelfs tot een schorsing. De rechter waarschuwt: als hij zich zo blijft gedragen, zal hij de zaal moeten verlaten. En dat kan zijn zaak geen goed doen.

Of W. nog vertrouwen heeft in de reclassering? Nee, nul. Maar, waarschuwt de rechter: wat de uitkomst van deze zaak ook moge worden, W. zal toch weer met reclassering in zee moeten.

W. heeft een flink strafblad opgebouwd, in de loop der jaren. Zat al vaker in de gevangenis, maar geloofde niet in de hulp die hij kreeg en kapte deze dan ook af.

Sinds twee weken krijgt hij de door hem zo vurig verlangde hulp. Hij wordt nog volop geobserveerd, de gesprekken gaan goed. ,,Straks mag ik weer naar buiten, begeleid. Maar ik weet dat ik zo kan weglopen en in dezelfde vallen kan trappen. Dat wil ik niet, ik wil geholpen worden en die hulp is er nu. Straks wil ik met een schone lei beginnen.”

W. hangt zijn grootste nachtmerrie boven het hoofd: de Inrichting Stelselmatige Daders (ISD). Zijn advocaat Ronald Drenth wil dat voorkomen. ,,Want hij vraagt zelf om hulp, neemt zelf het initiatief, Het heeft allemaal te lang geduurd, waardoor hij uit frustratie dit soort dingen doet.”

Officier van justitie Nieuwenhuis ziet toch graag een voorwaardelijke ISD van twee jaar na zijn talloze misstappen, volgens haar de enige stok achter de deur en de perfecte motivatie. Rechter Beudeker doet uitspraak over twee weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »