Luchtdirigent speciaal voor jarige Piet

TETERINGEN – ,,Ja hoor, laat die steunkousen maar even zien. Die beentjes omhoog, hup!”, roept Richard van Roessel op vanaf zijn verhoginkje. De Wassenaarse luchtdirigent zet een grote grijns op en zwaait gedecideerd met zijn dirigeerstokjes. Hij zorgde woensdagmiddag voor groot vermaak in de binnentuin van Park Zuiderhout in Teteringen. Van Roessel gaf hier een optreden ter gelegenheid van de 87e verjaardag van bewoner Piet Franken, van wie hij een petekind is.

Het concept is even eenvoudig als doeltreffend: iedere bezoeker of toehoorder krijgt een dirigeerstok en de aanstekelijke Van Roessel zorgt ervoor dat iedereen meedoet met het luchtdirigeren. De muziekstromingen gaan van klassiek naar folklore, van carnaval naar pop. Hij doet dansjes met bewoners en roemt herhaaldelijk het talent dat deelneemt aan het halfuur durende feestje. Uiteraard staat hij ook stil bij de verjaardag van Piet, middels een verjaardagslied. ,,Richard is mijn neef. Hij is in 1988 Nederlands kampioen geweest en heeft hier zijn professie van gemaakt. Hij gaat zorgcentra af en dirigeert zo telkens weer zijn eigen orkest”, legt Frankens zoon Han uit. ,,Mijn vader is dementerend. Hij heeft niet direct iets met klassieke muziek, want hij vindt veel muziek mooi. Maar die klassieke stukken komen toch wel erg uit zijn jeugd. Dat spreekt hem nu ook het meeste aan.” Zoon Han ziet zijn vader genieten van het korte, maar energieke optreden. ,,Vooral bij de Radetzky March zag je een grote glimlach.”

Tientallen bewoners zijn naar de tuin gekomen om de activiteit bij te wonen. Ook vanuit open ramen wordt meegedaan met het luchtdirigeren. ,,En zoals het een waar dirigent betaamt mogen jullie nu het applaus in ontvangst nemen.” Van Roessel doet het voor en laat een daverend applaus over de speakers rollen. De bewoners nemen het met plezier in ontvangst. Een klein gedeelte van de familie is er ook; zij staan op afstand op het gras, om zo de verjaardag van Piet bij te wonen. In de intieme en toch ruime binnentuin worden momenteel vaker optredens gegeven, waarbij de onderlinge afstanden gewaarborgd kunnen worden. 

Steven van Beek ('81) woont momenteel in Mexico Stad. Alle teksten op deze website zijn van zijn hand.
Berichten gemaakt 1792

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Translate »