Liefde op Afstand: fake news

Voor BN DeStem schreef ik een zesdelige serie over Tania, voor de rubriek ‘Liefde op Afstand’. Deze serie liep van maandag 27 april tot en met zaterdag 2 mei 2020. Dit is deel vijf:

Verslaggever Steven van Beek ontmoette Tania in Mexico. Het was liefde op het eerste gezicht. Corona gooit nu roet in het eten.

,,Mijn broer én mijn moeder belden me vandaag in paniek op”, vertelt Tania al heel vroeg in onze dagelijkse videochat. ,,Ze zeggen dat je een boete krijgt van 5000 pesos als je naar buiten gaat zonder mondkapje te dragen. Ook als je bijvoorbeeld in je eentje in de auto zit.” Ze zucht diep, zichtbaar geïrriteerd. En merkbaar nerveus. ,,We weten dat de politie hier vaak corrupt is. Nu er haast niemand op straat is, verdienen zij ook veel minder geld en dus zullen ze er echt misbruik van maken. Een doodenge gedachte, maar ik kan geen officiële overheidsbron vinden. Alleen een lokaal krantje, maar dat staat niet bekend om de betrouwbaarheid. Ik wéét het nu gewoon niet zeker en dat ergert me flink.” Tania gaat nog veelvuldig naar buiten. Ze laat de honden uit, gaat naar de supermarkt, rent graag een rondje om de conditie op peil te houden. Ze heeft wel een mondkapje in bezit, maar de regels zijn onduidelijk. Ik luister het gefascineerd aan. 5000 pesos is een kleine 190 euro. Een Mexicaans maandkomen. Wat een bizar verschil met Nederland.

Deze avond gaf Rutte zijn telkens weer kraakheldere persconferentie. Er gaan daardoor nooit geruchten de rondte, hooguit aanvullende vragen. Wat Rutte zegt is het beleid; ja, je kunt een boete krijgen als je in samenscholingen bent. Maar dat is wel duidelijk. De mondkapjesdiscussie wordt vooral gevoerd door de onderbuik; het RIVM en de algehele wetenschap trekken het nut voor mensen buiten de zorg in twijfel. Kortom, een mondkapje is een schijnveiligheid. En daar zo’n flinke boete voor?

Het leuke aan Tania is dat ze lang niet alles voor waar aanneemt. Ze kent haar goedgelovige moeder. Haar broer is doorgaans wat kritischer, maar die is in paniek door het coronavirus.

Als ik ’s morgens wakker word, zie ik haar eveneens dagelijkse voicemessage. Die duurt normaal één á twee minuten. Goodmorning, muchos besos, have a great morning, hope you slept well and I speak to you soon, omgeven door die nog altijd innemende grinnik tussendoor, zorgen altijd voor een vrolijke ochtend. Ditmaal is de boodschap iets langer. Het gerucht zaaide zoveel twijfel, dat een góede krant het heeft ontkracht. Fake news dus. En dan ben je toch weer blij met onze helder communicerende overheid.  

Wat vond je van dit verhaal?

Al mijn verhalen zijn gratis te lezen. Maar mocht je als blijk van waardering en van vroljkheid een donatie achter willen laten: ik doe een dansje van blijdschap. Alvast zeer veel dank!!

Totaal: € -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven