‘Het levert zulke gave beelden op
BREDA – Skateboardtoernooi Brabant Open streek gisterenmiddag neer in Pier15. Fotograaf Ruud van Bragt (39) exposeert onder de noemer ‘Home of Skateboarding’ tijdens het toernooi en is tevens jurylid tijdens de wedstrijden.
,,Skaters bewandelen graag ongebaande paden. Hij kijkt met andere ogen naar ruimtelijke inrichting, hij kijkt continu waar hij z’n trucs kan doen”, duidt Van Bragt. Hij skate zelf al van jongs af aan en combineert dit met z’n andere passie, de fotografie. ,,Ik probeer het totaalbeeld te pakken: de lijnen, de timing, de energie, de architectuur, de omgeving.” Wat Van Bragt vooral zoekt is imperfectie. Rauwheid. ,,Perfectie bestaat niet, ik kan niet zo veel met een precies-zoals-het-hoort-fotografie. De kleurstelling in mijn foto’s is ook nooit zacht.”
Vroeger, in de jaren ’80, was skaten voor punkers. Een ietwat gesloten groep, die niet echt gewenst was. Tegenwoordig behoort de skater niet meer tot een specifiek genre en is de skatersscene veel opener. ,,Er werd toen ook altijd geprobeerd skaters te weren. Dat is tegenwoordig allang niet meer zo. Breda is voor een skater van oudsher een vrij magere stad, met al die kinderkopjes. Terwijl Rotterdam een soort Walhalla is, met al dat beton en strakke lijnen.” De laatste jaren, merkt Van Bragt, zorgen architecten, kunstenaars en planologen voor objecten in het straatbeeld die juist multifunctioneel zijn. ,,Het zijn voor ons vaak ineens gebruiksobjecten. Een skater kijkt echt op die manier rond.”
Voor de 18-jarige deelnemer Ryan Talbot is Breda juist daarom ideaal. ,,Het is altijd zoeken naar nieuwe plekken, dat is de uitdaging. In Rotterdam kun je overal skaten, die stad is zo modern qua architectuur. Breda is lastiger, daar moet je soms echt zoeken, maar dat maakt het juist zo mooi.”
Halverwege de jaren ’90 begon Van Bragt zich te verdiepen in skateboardfotografie en waarom deze foto’s zo speciaal voor hem waren. Een wereld ging voor ‘m open. ,,Want het levert zulke gave beelden op. Skaten is voor mij plezier en vrijheid. Daarnaast is het is erg sociaal, je ontmoet zoveel mensen. En het is creatief, het is expressie en dat kan ik vangen.”
Voorheen werden skaters vaak tegengewerkt door de gemeente. ,,Soms reden we uren rond, op zoek naar nieuwe plekken om te skaten. Die vond je vaak op industrieterreinen. Een week later was zo’n plek aangepast, het skaten werd je echt onmogelijk gemaakt.”
Het is veranderd. In 2020 staat skateboarden op het programma tijdens de Olympische Spelen in Tokio. ,,Dat voelt nog wat vreemd, want skaten is juist geen competitieve sport. Men gunt elkaar alles, applaudisseert voor elkaar als een truc lukt. Want: elke gelukte truc staat symbool voor die duizend keer dat je viel. Het is bij ons echt waar: meedoen is haast belangrijker dan winnen.” De communicatie en samenwerking tussen skaters en gemeentes loopt inmiddels al beduidend beter, het skaten wordt omarmd. In de spoorzones van Breda, Tilburg , Den Bosch en Eindhoven zijn skateparken geopend. ,,Dat is ideaal, maar het avontuur en de spanning vind je toch nog altijd in publieke ruimte”, grijnst Talbot nog.
Aan Brabant Open in Breda deden 21 skaters mee; de jongste was 13, de oudste 30.