Lekker op het fietsje langs open ateliers

Lekker op het fietsje langs open ateliers

RIJSBERGEN – Een inspirerende fietstocht langs acht locaties. Van Rijsbergen, naar de buitengebieden Breeschot, Klein-Oekel, Hazeldonk en Kaarschot en weer terug. Van schilderijen naar keramiek, van fotografie naar beeldhouwwerk. Dankzij het fraaie zomerweer werd het Open Atelier in Rijsbergen dit weekend goed bezocht.

Het zwaartepunt van het tweejaarlijkse evenement ligt in de Koutershof, waar 140 werken van de Schildergroep hangen. Corrie Evers-Sweep startte veertien jaar geleden met workshops en inmiddels hebben zich 52 kunstenaars bij haar aangesloten. ,,Normaal drinken we hier koffie, nu exposeer ik hier met mijn eigen werk”, vertelt ze vanuit de horeca van het ontmoetingscentrum. De overige ruimtes zijn voor de Schildergroep. Iedere aangesloten kunstenaar mocht drie werken aanleveren, Johan Maas is hier één van. ,,Het is voor mij puur hobby, ik teken vooral tijdens onze bijeenkomsten. Ik werk met pastelkrijt en doe zo’n zeven maanden over een enkel doek. Een uiterst precies werkje en dat terwijl ik normaal echt niet zoveel geduld heb.”

Wat Adje Konings uit Zundert het meeste bevalt aan het Open Atelier, is de ontmoeting met de kunstenaars. ,,Ik ben altijd benieuwd naar de technieken en naar het verhaal erachter. Hoe passen ze iets toe?” Het mooiste vindt ze tot dan toe de aquarellen van Rina Mercier, die exposeert in De Ruyterhof, aan de rand van het dorp. Het restaurant doet voor het eerst mee met het Open Atelier.” Mijn werk hangt hier het hele jaar door al, mijn zus is hier de eigenaresse. Ze vroeg me of ik zo’n eigen expositie leuk vond. Het is spannend, hou niet echt van die aandacht, maar de reacties zijn erg positief.”

Albert en Margreet Lambers uit Breda houden dit soort routes in de provincie nauwlettend in de gaten. ,,We zijn liefhebbers van kunst, hebben thuis ook veel hangen en fietsen graag door het Brabantse land. We willen verrast worden, geïnspireerd raken. Sommige dingen zijn heel knap gemaakt, maar daar voel ik niks bij. Soms heb je wat duiding nodig denk ik.” Die duiding geeft het echtpaar José en Pierre Luijten met plezier. José maakt quilts -doorgestikte doeken, Pierre fotografeert. ,,Onze zoon is veehouder in Nieuw Zeeland, onze dochter wetenschapper in Rotterdam. Ze hebben dus twee totaal verschillende levens, op het platteland en in de grote stad. Zonder duiding zijn dit inderdaad gewoon foto’s van platteland en stedelijke taferelen, maar daar zit dus wel degelijk een idee achter.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »