Een leerzame zangles bij H19

Een leerzame zangles bij H19

OOSTERHOUT – Zinnen op muziek worden beter onthouden dan uitgesproken zinnen, blijkt uit onderzoek van het Engelse tijdschrift Memory & Cognition. Zingend spreek je woorden doorgaans langzamer uit en staan je hersenen eerder stil bij de afzonderlijke klanken. Zo leer je de logica van een taal eerder doorgronden en zou je jezelf een taal eerder machtig kunnen maken. Zondagochtend vond in Centrum voor de Kunsten H19 de eerste workshop Zingend Nederlands Leren plaats.

Het is voor de familie Tarabensi voor het eerst dat ze gezamenlijk taalles volgen. ,,Mijn broer en ik leren het Nederlands natuurlijk gewoon op school”, legt de 14-jarige dochter Ghada uit. ,,Maar dit is eigenlijk gewoon een heel leuk familie-uitje.” De van oorsprong Syrische familie is nu twee jaar in Nederland en met name voor de ouders is de taal nog altijd lastig. Liedjes als ‘Het kleine café aan de haven’ en ‘Het leven is goed in het Brabantse land’ passeren deze ochtend de revue. Links in het boekje staat de tekst van de liedjes, rechts worden de zelfstandig naamwoorden verduidelijkt met afbeeldingen. ,,Ik snap ongeveer 80% van de tekst”, schat de moeder van Ghada in. ,,De woorden ‘stamtafel’ en ‘kapel’ zijn nieuw voor me, dus dat neem ik vandaag mee.”

Zangdocente Cora de Wit zag een soortgelijke workshop onlangs in Amsterdam, in poptempel Paradiso. ,,Daar waren tweehonderd bezoekers, die luidkeels Nederlandse liedjes zongen. Dat wilde ik ook in Oosterhout hebben. Uiteraard kleinschaliger, maar wel met hetzelfde idee.” Met subsidie van het Oranjefonds en onder begeleiding van Surplus Welzijn kwam deze workshop tot stand. Deze eerste ochtend begeleidt Niek van Uden op de accordeon de liedjes. ,,Maar niets staat vast. Dat kan de volgende keer ook een pianist zijn, of een gitarist. En ook de liedjes staan zeker niet vast, we horen graag van de mensen zelf wat ze zouden willen zingen. Er is slechts één regel: het moet in het Nederlands zijn. ” Ofwel: benadrukt De Wit: ,,We gaan deze workshop echt sámen doen, ik hoop echt dat er een leuke wisselwerking ontstaat.” Ghada kan zo snel geen Nederlandstalig nummer verzinnen, haar broer opteert een rapnummer.

De Wit flyerde de laatste weken. In de moskee, op scholen, in de bibliotheek, via Surplus Welzijn. Deze eerste ochtend zijn er zeven geïnteresseerden, ze hoopt dat dat er op termijn 25 á 50 worden. ,,Het moet gewoon een beetje gaan lopen. Mensen moeten hierover met elkaar praten, elkaar enthousiasmeren.” Toos van Spaandonk las over de workshop in Het Kanton en vroeg haar Indonesische schoonzus Reny Puspitasari mee te gaan. ,,We drinken wekelijks koffie samen, Reny vindt de taal moeilijk maar wil deze wel erg graag leren.”  Puspitasari vond deze workshop ook wat spannend. ,,Ik kan niet zingen, maar dit is toch wel erg leuk. Ik wil zeker vaker gaan.”

Zingend Nederlands Leren wordt iedere zondagochtend van 10 tot 12 gegeven in H19. Aanmelding hiervoor is niet vereist, iedereen kan zich gewoon spontaan aansluiten. Het is de bedoeling dat er de komende drie jaar tweemaal per jaar een reeks is van tien workshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »