‘Leerplicht zou eigenlijk leerrecht moeten heten’

BREDA – ,,Ziet zij er nu zo onaardig en eng uit? We zouden misschien een gezelliger woord moeten bedenken.” Wethouder Marianne de Bie van onderwijs zet leerplichtambtenaar Kirsty Walraven even in het zonnetje. Ze werkt onder anderen bij Markenhage. Orion Lyceum en het Michaël College. In het kader van De Dag van de Leerplicht bezocht De Bie mavo-havo 1d van het Markenhage, om met de leerlingen te praten over die leerplicht. Want hoewel het verzuim en het aantal thuiszitters in de regio afnemen: preventie is het toverwoord.

Het verschil tussen de basis- en de middelbare school is voor deze klas nog gemakkelijk te maken; die overstap is voor he nog niet zo lang geleden. De basisschool? Ach. Als je daar een les mist is dat niet zo’n probleem. Je kunt gerust tien minuten te laat binnenwandelen, dat wordt nog vaak met de mantel der liefde bedekt. De middelbare school is strenger. ,,Met spijbelen heb je hier echt een groot probleem, dat was vorig jaar nog niet zo”, roept een jongen. ,,Ik ben vaak ziek”, legt Jess uit. ,,Dat merken ze hier veel sneller, je wordt in de gaten gehouden. Het voelt nu veel serieuzer.” Maar aan de andere kant: ,,Op de basisschool moest je een heel blaadje strafwerk schrijven, hier krijg je een waarschuwing.”

Als een soort Zwaard van Damocles is daar de leerplichtambtenaar. ,,Dat voelt dreigend”, legt een meisje uit. De Bie kijkt naar Walraven, die er allesbehalve dreigend uitziet. ,,Ze is er juist om jullie te helpen. Jij weet dat je vaak ziek bent. Dat is heel vervelend, maar voor school zijn er oplossingen te verzinnen. Het is toch fijn dat iemand je dan in de gaten houdt?”, werpt ze op. ,,Ik wil juist graag meedenken met jullie. Bij te laat komen: wat heb je geprobeerd, waar ligt het aan? Als je vaak ziek bent zal ik echt niet zeggen dat je minder ziek moet zijn, maar dan kijken we samen naar een oplossing”, legt Walraven uit.

Wat de ergste straf is, vraagt een jongen? ,,Er is Bureau Halt, een politiebureau voor kinderen. Dan zou je bijvoorbeeld een taakstraf kunnen krijgen, dat is niet erg leuk”, legt De Bie uit. Niet dat dat vaak voorkomt: in schooljaar ’17 / ’18 werden er 97 kinderen heen verwezen. En als Halt niet helpt? Dan is daar nog de kinderrechter.

Walraven werkt bij acht basisscholen en drie middelbare scholen. Ze verwees het afgelopen jaar drie kinderen naar Halt. ,,Ik werk vooral preventief, praat veel. Wat speelt er, wat is jouw werkelijkheid?”, legt ze uit. Ze zou graag zien dat er op de basisscholen al meer gedaan wordt. ,,Je wil opvoeden, de overstap naar de middelbare school is nu zo groot.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »