Laatste test zwembaden voor start van het nieuwe seizoen

Laatste test zwembaden voor start van het nieuwe seizoen

MADE – Op maandag 1 mei openen de zwembaden De Randoet in Made en Het Puzzelbad in Terheijden weer haar deuren. Zoals elk jaar krijgt het personeel daags voor het seizoen nog een zwemtest, die succesvol afgerond moet worden. Dat gebeurde zaterdagmorgen in het buitenbad van De Randoet.

Het lentezonnetje is nog ietwat fris, de watertemperatuur meet 22 graden. ,,Dat voelt dan toch nog koud hoor. Maar de zwemtest gaat altijd door, weer of geen weer. Dit jaar hebben we geluk, vorig jaar hagelde het”, herinnert coördinator Janneke Fransen van de twee zwembaden zich nog.

In de basis moet iedere medewerker kunnen alarmeren en signaleren. ,,We werken met portofoons, maar met wie leg je op welk moment contact? Omdat De Randoet een vrij groot zwembad is, hebben wij hier altijd twee bedrijfshulpverleners (bhv) rondlopen. Bij Het Puzzelbad is dat er één”, vertelt Fransen. Maar het is een vereiste dat iedereen -van de horeca en receptie tot de badmeesters- slaagt voor de test. ,,Al onze medewerkers moeten snel en adequaat kunnen handelen.”

Zo moet men in staat zijn iemand uit het water te halen; dan wel vanaf het droge, dan wel vanuit het water. De deelnemers moeten bovendien vijftien meter onder water kunnen zwemmen en ook de conditie moet op orde zijn. Afhankelijk van de leeftijd dient de medewerker tussen de 100 en 200 meter baantjes te kunnen trekken. De zwaarste proeve is het opduiken van een pop, die op 3.60 meter onder water ligt. Twee medewerkers redden deze test niet; zij mogen nog eens op herkansing.

,,We hebben hier de laatste jaren gelukkig niets ernstigs meegemaakt, hooguit wat verzwikte enkels. Maar we moeten er uiteraard altijd scherp op blijven”, vertelt Fransen. Ook onderdeel van het werk is het observeren van gedrag. Teamleidster Mia Delhij uit Made begon in 1979 bij De Randoet, met een tussenpoos van tien jaar. ,,Eigenlijk ken ik iedereen die hier in het zwembad komt en iedereen kent mij. Soms moet je handelend optreden, bijvoorbeeld als er geklierd wordt op de glijbaan. En tja, dan dreig ik wel eens ouders in te lichten.”

Denise Broeders (18) is nieuw en gaat de komende zomer veel in het zwembad werken. Ze heeft de test succesvol doorstaan. ,,Ik doe een vooropleiding defensie, dus dit kostte me niet erg veel moeite.”  Broeders kijkt uit naar haar eerste zomer in De Randoet. ,,Ik kom hier al jaren, heb een abonnement gehad. Maar ik ben ook inzetbaar voor Het Puzzelbad. Ik zal toezicht houden en vooral in de horeca gaan werken.” Ze deinst er niet voor terug als ze mensen in het zwembad moet corrigeren. ,,Mijn broertje is iemand die gaat klieren in de glijbaan. Ik heb er geen moeite mee om hem of m’n vrienden terecht te wijzen als dat nodig is. Ik werk hier, dus dan moet ik ook zo handelen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »