Kunstweek met diversiteit

GILZE – In amper twee maanden tijd kreeg Kunstweek Gilze & Rijen vorm. Door zowel Gilze als Rijen loopt een kunstroute langs openbare kunstwerken; in de weekenden en doordeweeks ’s avonds zijn er binnenactiviteiten. Het zwaartepunt ligt op de twee zondagen.

Wethouder Ariane Zwarts (o.a. kunst en cultuur) toonde zich bij de opening van de Kunstweek verrast door het brede aanbod dat Stichting TooN samen met de gepensioneerde oud-ambtenaar John Merkus heeft opgezet. ,,De diversiteit is enorm. Hopelijk werkt dat druilerige weer als voordeel, opdat iedereen graag naar binnen wil.”

Kunstweek Gilze & Rijen maakt onderdeel uit van de landelijke kunstweek, van 5 tot en met 13 november. De eerste editie is in een bijzonder kort tijdsbestek opgezet. ,,We zijn pas in september begonnen”, kaart TooN-coördinator Mark Tittulaer aan. ,,John Merkus kent veel kunstenaars in deze buurt en zo’n project zong al een tijdje rond. Er werd echter geen actie ondernomen, dan blijf je tegen een drempel aanhikken. Omdat dit nu landelijk is, kun je wat eenvoudiger meeliften en gelijk een goed platform bieden. Wij hebben een wat breder aanbod dan landelijk, hebben ook muziek en literatuur toegevoegd. We creëren niets nieuws, we verbinden.”

Zo’n veertig kunstenaars laten deze week hun werk zien, zowel amateurs als professionals. ,,Over bezoekersaantallen durf ik geen voorspellingen te doen, maar als er meer bezoek in de ateliers komt dan normaliter ben ik tevreden. Het is de eerste editie, we willen dit nu vooral continueren, leren en verbeteren. Als er aan het einde van de week 150 man is geweest, zou dat mooi zijn.” Tittulaer is voornemens bij de tweede editie volgend jaar meer kinderen en jonge kunstenaars te betrekken.

Voor bezoekers blijkt het niet altijd duidelijk dat de diverse exposities deel uitmaken van een groter geheel. Jan van Bijsterveldt uit Gilze bezoekt de expositie van fotoclub Silhouet in cultureel centrum De Schakel. “Deze bezoek ik elk jaar, ik wist niet dat er nu een kunstweek was. Ik heb het ook nergens zien staan.” Secretaris Jan Timmermans van Silhouet: ,,Onze expositie stond al een jaar vast. We werden pas onlangs gevraagd er onderdeel van uit te maken, maar zien vandaag geen grotere toestroom dan normaal. Vanavond ruimen we hier al op, het was te kort dag om volop mee te gaan. Volgend jaar gaan we er rekening mee houden.”

Ook Aad van Helden uit Oosterhout was niet op de hoogte van de kunstweek. Hij bezoekt de expositie van KuBra in De Steenfabriek. ,,Dat is dan niet heel goed gecommuniceerd. Ik lees de folders die we binnenkrijgen goed en volg de lokale media op de voet. Deze KuBra-expositie bezoeken we elk jaar. Ik zal vanavond eens kijken of de kunstweek nog iets voor me in petto heeft.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven