Kunst in Slotpark heeft potentie, maar moet nog groeien

OOSTERHOUT – Kunst in de breedste zin des woords, op laagdrempelige wijze aangeboden en geëtaleerd door de kunstenaars zelf, aan een geïnteresseerd publiek. De eerste editie van Kunst in Park (KIP) in het Slotpark werd groots opgezet en heeft zeker potentie, maar heel druk was het zondagmiddag niet.

Misschien is dat ook wel een charme, want de locatie gedijt goed met kunst. Laagdrempeligheid is wat betreft de organisatie een must; de 42 aanwezige standhouders betalen geen standgeld. Bij het met fraai werk gevulde standje van Connie Roest uit Oud Beijerland houdt menigeen even halt. Ze ontvangt de complimenten dankbaar. ,,Het is een fantastische locatie, er is leuke muziek en het publiek is fijn. Ideaal; ik heb één echte eyecatcher bij me, de rest is wat kleiner en voor een zacht prijsje te koop. Door actief aanwezig te zijn en te praten over je werk, voel je veel waardering. Ik vind het hier fijn”, klinkt ze enthousiast. Normaliter staat ze op echte kunstbeurzen.

Dat is ook het idee, legt Frans Gabriëls van de organisatie uit. Actief het publiek betrekken, een ontmoeting. ,,Iedereen die zich kunstenaar voelt is welkom, zonder ballotagecommissie. Als het publiek het niet mooi vindt, kijkt men toch wel bij de volgende stand.”

Aan de zijkant staat een brocantemarkt. Een extra publiekstrekker, noemt Gabriëls het, maar men lijkt toch vooral de voorkeur te geven aan de kunstenaars. En aan het terras, bij het podium met live muziek. Over het hele veld is van allerhanden kunst te vinden. Kunstschilders, tekenaars, beeldende kunst. Er zijn workshops in schilderen en in dans. Sommige kunstenaars zijn passief, anderen juist actief. Emiel Burggraaf (19) uit Amersfoort spuit graffiti. ,,Ik merk echt interesse van mensen wat ik hier doe. Het is een leuke interactie; je ziet natuurlijk niet vaak graffiti-artiesten live aan het werk.” Centraal in het park werkt karikatuurtekenaar Maarten de Bruin. Heel druk heeft hij het niet gehad. ,,Ach, je moet hier niet met verwachtingen komen, ik vermaak me wel. Ik denk dat KIP wel echt potentie heeft, het is wat nieuws en men moet het nog leren kennen.” Gabriëls weet al met zekerheid aan te geven dat KIP volgend jaar terugkomt. ,,Een heel weekend zou mooi zijn. Er gebeurt wat, de sfeer is goed, ik hoor positieve geluiden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »