ZUNDERT – Daar langs de Oude Postbaan, tussen Rijsbergen en Zundert, streken meermalen per jaar de meier en de schepenen van het Hof van Sombeke neer om hun gelden te innen. Het was de grens tussen de twee dorpen, hier werden zaken gedaan in de tijd van Napoleon. Vrijdagmiddag plantte burgemeester Joyce Vermue hier een nieuwe eik. Een quercus robur, welteverstaan, want we zijn hier wel in een omgeving met veel boomkwekerijen. En de historische naam voor dit ijkpunt: een kruiseik. ,,We zijn nu één, we doen alles samen. Deze eik herinnert ons aan het verleden en symboliseert de toekomst”, sprak de burgemeester.
In maart 2020 is het honderd jaar geleden dat het boek ‘Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout’ van professor Henri van der Hoven is uitgebracht. Dat boek zal opnieuw worden uitgegeven; eromheen worden tal van activiteiten georganiseerd met het weekend van 13 tot en met 15 maart als zwaartepunt. Naast de eik tussen Zundert en Rijsbergen, werd ook op de Belgische grens een kruiseik geplaatst. Op de straten Tereik (B) en de Lentsebaan (NL) nabij Wernhout, eveneens om te symboliseren dat dit geen echte grens meer is. Beide bomen krijgen eerst twee jaar de tijd om te wortelen, alvorens er ook een echt kruis in wordt gegraveerd. Bij de twee eiken zullen informatieborden geplaatst worden.
,,Het is de echte oude grens, de boom staat erg nauwkeurig. De Oude Postbaan was toentertijd de belangrijkste route, de Bredaseweg bestond immers nog niet. Het was hier een drukte van belang. Toch gek als je ziet wat voor smal weggetje het eigenlijk is”, vertellen Leon Stes en Maurice Geuskens van het projectteam Van der Hoeve 2020 aan. De grensovergang is ook nog goed te zien in de weg zelf. De Rijsbergse kant van deze weg is bestraat, de Zundertse kant is een zandpad. ,,Omdat aan de kant van Rijsbergen ook in die tijd al huizen stonden en aan de Zundertse kant niet. Ik hoop dat dat voor altijd zo blijft.”
De heemkundekringen van Wernhout en Zundert -Hooghe Heerlickheyt en De Drie Heerlijkheden- hebben de handen ineengeslagen en met hulp van de gemeente en diverse instanties een heel programma op touw gezet. Het boek van Van der Hoven vormt de basis en zal in originele staat, inclusief het oud-Nederlands en zonder aanvulling heruitgegeven worden.