Klassiek toptalent in crypte Geertruidskerk

Klassiek toptalent in crypte Geertruidskerk

GEERTRUIDENBERG – Een Sinterklaasdeuntje tussen de klassieke stukken door wordt met gegniffel ontvangen. Pianoduo Hristo Petrov en Liza Bochkareva strijden in de crypte van de Geertruidskerk om een aanzienlijke geldprijs. Het is de finale van Geertruidenberg Klassiek; hier treden de drie beste performers van het afgelopen jaar op.

Crypte

De crypte zit met 125 toehoorders afgeladen vol. Iedere eerste zondagmiddag van de maand staat hier toptalent. Soms uit Nederland, maar overwegend uit Oost-Europa. Een groot deel van hen studeert in Nederland aan het conservatorium, of staat aan het begin van hun carrière. De leeftijdslimiet voor de optredend artiesten is ongeveer 28 jaar.

Het draait hier om podiumervaring. Zij worden rechtstreeks beoordeeld door het publiek. De harten worden niet alleen gewonnen door de virtuositeit, maar ook middels korte vraaggesprekken met vaste presentator Laurent Postma. Aan het einde van de rit worden de stemmen geteld.

Podia klassiek

Geertruidenberg Klassiek maakt deel uit van het concours Podia Klassiek, bestaande uit elf locaties. Hier komen publiek en artiest samen, vervallen de drempels. ,,Het gaat zo informeel mogelijk. Met de interviews op het podium willen we musici uitdagen zichzelf toe te lichten en toehoorders de kans geven om vragen te stellen.”

Lustrum

In februari gaat men het vijfde jaar in op deze locatie en langzaam maar zeker wordt het concept omarmd. ,,We maken niet veel reclame, het gaat van mond tot mond.” Normaliter zitten er zo’n tachtig toeschouwers in deze crypte, vandaag is het vol. Voor de muzikanten valt er geld te verdienen: naast de publieksprijs á 900 euro is er ook een vakjuryprijs, een inspiratieprijs, een juniorenjury. Bovendien is er een optreden te winnen op het wat grootschaliger Zomerfestival in Helvoirt.

Naast Bochkareva en Petrov staan ook de Italiaan Giulio Potenza en de Nederlandse Alexandra Kaptein op de bühne. Die laatste gaat er met de hoofdprijs vandoor en incasseert in totaal 1150 euro aan prijzengeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »