‘Klanten in het café rekenden soms af met een schilderij’

‘Klanten in het café rekenden soms af met een schilderij’

BREDA – De ogen van directeur Arne Bonsaksen van Vendu Rotterdam Notarishuis lichten op. Zei Henri Swagemakers daar nou echt Isidoor van Mens? Op de tafel, tussen hen in, staat een houten standaard, die een Chinese voorstelling ondersteunt. Van Mens zou deze omstreeks 1925 mee hebben genomen van een reis door het Verre Oosten. ,,Dat geeft het echt extra provenance (herkomst, eigendomshistorie, red.)”, klinkt Bonsaksen opgewonden.

Isidoor van Mens

Vendu organiseerde woensdag in Stedelijk Museum een taxatiedag. Allround-taxateurs Roel Goedhart en Arne Bonsaksen en schilderkunstdeskundige Anna Gerritsen vertelden over de herkomst, de materialen en de waarde. Kunstverzamelaar Swagemakers heeft twee van dit soort Chinese voorstellingen en deze zullen daarom tussen de 5- en 10.000 euro opleveren. ,,Isidoor van Mens was stiefopa van mijn vrouw. We hebben veel van zijn hand in huis”, legt hij uit, tot toenemende opwinding van Bonsaksen. Maar verkopen? Nee. ,,We willen het graag behouden, maar de heer Bonsaksen is welkom om eens langs te komen”, glimlacht hij.

Malienkoldertas

Iets verderop, bij Goedhart, heeft een mevrouw wat spullen meegenomen die hooguit emotionele waarde hebben. Een zware malienkoldertas uit omstreeks 1880: ,,De tijd dat mensen vitrinekasten hebben met verzamelobjecten is voorbij; dit soort spullen levert daarom tussen de 60 en 100 euro op”, geeft hij aan. Een kelk uit omstreeks 1760: ,,Er zit nadecoratie op, van fraaie kwaliteit. Het is gemaakt van tin, wat slecht en giftig materiaal is. Het is ook flink beschadigd.” Geschatte waarde: 50 euro. De vrouw had er al geen hoge verwachtingen bij. ,,Het was gewoon heel leuk om het eens aan te horen.”

Maarten Raaijmakers uit Breda heeft een drietal schilderijen bij zich, alle drie interessant voor de veiling. Toch neemt hij er twee mee terug. ,,Ze zijn van mij en mijn zus, ze hebben emotionele waarde; er werd gezegd dat het een paar honderd euro op zou kunnen leveren. Dat vind ik de moeite niet. Degene die ik hier laat is moderne kunst, daarvan wil ik wel zien wat het gaat doen op de veiling.”

Marthy Coumans gaat -naar eigen zeggen niet onverwacht- naar huis met niets. Hij laat zijn aangeboden schilderijen zien. ,,Mijn opa en oma hadden een café. Klanten rekenden soms af met dit soort werk”, grijnst hij. ,,Deze is gemaakt door de vader van de leraar van Vincent van Gogh, maar dusdanig beschadigd en verkleurd dat het geen provenance meer heeft”, wijst hij op een nogal verbruind ritueeltje. ,,Er rust al jaren een mysterie omtrent de waarde binnen de familie, dat is nu opgelost.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven