Kinderen racen met zelfgebouwde robots

BREDA – Geconcentreerd en gestructureerd bouwt Manouk (10) haar raceauto. ,,Straks schilder ik wat golfjes op de wielen”, neemt ze zich voor. Naast haar zit haar neefje Thibeau (10) aan zijn autootje te knutselen. Hij is fanatiek Formule 1-fan en probeert ook op die wijze bouwen: strak, laag en niet teveel tierelantijnen. ,,Straks schilder ik er nog het logo van Red Bull op.”

Ze nemen deel aan de Robotrace, bij de Makersbase in de Nieuwe Veste. Met een motor, twee batterijen en een batterijhouder als basis, knutselen ze aan hun raceauto. Gedurende de dag zijn er vijf races. ,,Zoiets zouden we vaker willen organiseren”, legt makerscoach Rutger Kamerbeek uit. ,,De wereld verandert snel. Het is goed om kinderen alvast kennis te laten maken met techniek, op een makkelijke en leuke wijze.” ’s Middags zijn zo’n tien kinderen bezig, Kamerbeek verwacht ’s avonds, bij de wat oudere kinderen, ongeveer evenveel. Hoe je een auto zo snel mogelijk kan maken? Kamerbeek houdt zich op de vlakte: dat mogen de kinderen zelf proberen uit te zoeken. ,,Aerodynamica!”, roept Thibeau.

Een tafel naast hem is Giuliano (7) bezig. Zijn vader helpt hem en spelenderwijs komen ze op het idee om er een kanon op te zetten. ,,Ik legde er een langwerpig stukje hout op en toen legde papa er een buis op. En toen was het ineens een kanon”, klinkt het enthousiast en trots. Damian (13), ten slotte, probeert een huis op zijn auto te zetten. ,,Ik maak het bewust licht, want ik wil niet alleen de originaliteitsprijs winnen maar ook de snelste zijn.”

Manouk knutselt niet vaak, erkent ze. Liever speelt ze buiten. ,,Maar als ik dan bezig ben, ben ik wel een pietje precies. Het moet perfect zijn.” Kamerbeek kijkt kritisch naar Thibeau’s wagen: ,,Je motor ligt nu echt op de grond, dan rijdt ie niet. Misschien moet je de wielen wat hoger zetten”, adviseert hij. ,,Nee, bij Formule 1 liggen de auto’s ook heel dicht op de grond”, kaatst Thibeau.

De wedstrijd zelf vindt plaats op een afgekaderd veld op de vloer. Kamerbeek raadt dan ook aan om een klein beetje lijm op de wieltjes te doen, voor grip: zonder is de kans groot dat de wieltjes wel draaien, maar dat het voertuigje niet vooruit gaat.

Damian besluit later deel te nemen aan een race; uiterst geconcentreerd is hij bezig aan zijn huis, maar deze schuift steeds van het voertuig af. ,,Ik wil de batterij graag makkelijk bereikbaar houden, dus ik plak het bewust niet op elkaar. Ik zoek nog evenwicht”, legt hij uit. 

En dus staan onder anderen Thibeau, Manouk en Giuliano tegenover elkaar op de racebaan. Giuliano grijnst: zijn kanon lijkt het meest stabiel en snel, ziet hij. En origineel is het ook. De twee wagentjes van zijn tegenstander lijken wat op elkaar en ogen niet al te stevig. Voortvarend gaat zijn wagentje van start, maar raakt uit koers en botst tegen de zijkant. Volgens de spelregels mag hij het wagentje helpen, maar hij weifelt te lang. Manouk passeert hem en kroont zich tot winnaar van deze race, tot groot verdriet van Giuliano die toch hogere verwachtingen had. Thibeau’s wagentje staat dan nog steeds aan de start. Hij grijnst. ,,Ik heb teveel lijm op mijn wieltjes gesmeerd, waardoor mijn autootje vastzat aan de vloer”, lacht hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »