Kindercorso Zundert: Emoji’s, Pokémon en Fort Oranje

Kindercorso Zundert: Emoji’s, Pokémon en Fort Oranje

ZUNDERT – De 5-jarige Jurian trekt zijn karretje voort. Hij kijkt verdwaasd en opgewonden in het rond, onder de indruk van al die honderden mensen langs de route die voor hem klappen. Met rasse schreden nadert hij de Markt. Direct na het Kindercorso van vorig jaar wist hij het al zeker: het Corso op eigen houtje lopen, gescheiden van zijn zusje. Solo. Geflankeerd door zijn vader sleept hij wagen 46 achter zich aan, met de veelzeggende naam ‘Op Mijn Eigen Houtje’.

Jurian is als eenling overigens best een uitzondering, want het is een gegeven dat de groepen bij het Kindercorso steeds groter worden. Gemiddeld herbergt iedere groep 4,3 kinderen, maar liefst 171 wagens en 727 kinderen trekken deze zondagmiddag voorbij. Het is alweer de 67e keer dat het Kindercorso door Zundert trekt, twee weken na het échte Corso. ,,De kinderen hebben ook maar twee weken de tijd om iets in elkaar te zetten. Op de eerste schooldag werden de eerste plannen gesmeed”, weet Marie-Louise Kerstens van de organisatie.

Uiteraard ontstonden er discussies en werden compromissen gesloten. Zoals bij Onze Helden. Het groepje bestaat uit twee meisjes en twee jongens. De meisjes wilden iets met K3, de jongens iets met piraten. En dus siert een piraat de ene kant van de wagen en één van de K3-dames de andere. ,,Het Kindercorso is ook buurtschapoverschrijdend”, vervolgt Kerstens. ,,De groepjes worden op school samengesteld. Ik vind dat sociale aspect zo mooi: juist het feit dat die groepen steeds groter worden, dat de samenwerkingen steeds intenser worden.”

De Kindercorso kent een wat andere route dan het grote Corso en leidt onder andere langs verzorgingshuis De Willaert. Een grote groep bewoners slaat de voorbijtrekkende kinderen enthousiast gade. ,,In het zonnetje ook nog”, glimlacht mevrouw Van de Wouw. De 80-jarige Zundertse is trouw bezoekster van zowel het grote- als het Kindercorso. ,,Dit is natuurlijk de toekomst. Ik zie weer prachtige dingen voorbijkomen; hier worden zaadjes geplant voor wat later nog komen gaat”, constateert ze tevreden.

Emoji’s, drollen, Pokémons, dinosauriërs, spoken, prinsessen, raceauto’s: het Kindercorso blijft het Kindercorso. Des te opvallender is de groep ‘Ford(t) Oranje: “Wij vertrekken ook”. Mirre en een vriendinnetje zijn verkleed als engel en om hun nek hangen de namen Jan en Cees. ,,En dan hebben we ook nog wat campingbewoners met gouden kettingen en trainingspakken”, legt Mirre uit. ,,De engelen en de bewoners worden opgejaagd door de politie. Fort Oranje was gewoon veel in het nieuws, dus dat vonden we een leuk onderwerp.”

Kerstens vindt dat zoiets hoort bij het Kindercorso. ,,Ze zien dat op tv en lezen erover. Ze spelen daar op hun manier mee. Ook dát hoort bij dit evenement.” De groep is niet de enige die Fort Oranje als onderwerp gekozen heeft: ook basisschool Sint Joseph is met de camping aan de slag gegaan. ,,Ik vind het jammer dat we niet de enige zijn”, legt de 8-jarige Fieke uit. Zij speelt vandaag de burgemeester van Zundert, naast haar staat een PowNews-verslaggeefster. ,,Maar die andere groep komt uit de Sterklasse, hebben ook een echte wagen. Maar ja, áls zij winnen, winnen wij ook een beetje.”

Ford(t) Oranje wint inderdaad een prijs; in de Sterklasse -groep 7 en 8 van de basisschool, haalden zij de Figurantenprijs binnen. Winnaar in deze categorie werd ‘Wolf in Schaapskleren’. In de Dahliaklasse -dat is groep 4 tot en met 6- werd ‘Tussen onze boodschappen zit een flamingo!’ de winnaar. De jongste klasse -de Pomponklasse, met leerlingen uit groep 1 tot en met 3, werd gewonnen door CupCakeCorso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »