BREDA –Verspreid over drie weekenden openen de zestien Bredase middelbare scholen hun deuren voor hun open dagen. In nauwe samenwerking met elkaar, want: ,,We zijn geen concurrenten van elkaar, we willen dat de kinderen naar de best passende scholen gaan”, stelt directeur Peter Luyten van Prinsentuin van Cooth.
Halverwege januari was er al een Centrale Voorlichting in het Florijn, waar voor het eerst gesnuffeld werd. ,,Hier bieden we het gehele jaar lessen aan om te proeven. Veel van hen laten de school vandaag aan hun ouders zien, voor bevestiging.”
Naast het aangeboden niveau heeft iedere school een eigen profiel. Op Prinsentuin van Cooth staat technologie, groen en zorg & welzijn centraal, waarbij bijvoorbeeld Tessenderlandt zich meer focust op economie. Toch blijven veel kinderen twijfelen. ,,Daarom hebben we de Talent Ontdekplek ontwikkeld. Middels projecten ontdekken kinderen meer over hun talenten, hun kunde. En ja, de kans is daarbij aanwezig dat het daarna verandert van school. En dat is prima”, legt docente Evi Haan van de school uit. De 12-jarige Mees dubt nog voluit. ,,Ze bieden hier techniek aan, op Scala doen ze meer met multimedia, waar ik echt naar zoek. Ik moet erover nadenken, kijken wat voor gevoel ik uiteindelijk overhoud.”
In het veld van het Stedelijk Gymnasium zijn minder opties. ,,En we hebben een capaciteit van hooguit 175 leerlingen. Idealiter hebben we er hier duizend, verdeeld over zes klassen”, legt rector Pieter Breuer uit. Dus gebeurt het dat er middels lotingen leerlingen afvallen. ,,Daarom is die samenwerking onderling zo waardevol; het heeft ook met capaciteit te maken.”
De open dag is volgens Breuer vooral een kwestie van gevoel. ,,Op deze school wordt veel van je geëist, dat moet je liggen en die motivatie moet er zijn.” De 12-jarige Thomas lijkt zijn keuze gemaakt te hebben: het Stedelijk Gymnasium. ,,Omdat het rustig voelt. Klein. Ik volg hier al bijlessen Spaans, dat helpt ook. Ik wil graag met robots werken, dat gebeurt hier. Door het risico van loting houd ik nog wel twee opties extra open.” Op beide scholen lopen naast achtsteklassers ook veel zevendeklassers rond. Als voorschot op de keuze die volgend jaar gemaakt moet worden. De 10-jarige Jesse is alvast overtuigd: het Graaf Engelbrecht, door het aanbod van sport. Om inderdaad naar deze school te kunnen, zal hij er wat harder aan moeten trekken in groep 8. Dit doel is duidelijk een motivatie voor ‘m: ,,Ik zal betere cijfers moeten halen, zodat ik daarheen kan. Nu weet ik waar ik het voor doe.”