Kerk kleurt oranje voor een hoopvolle toekomst

Kerk kleurt oranje voor een hoopvolle toekomst

BREDA – Overal ter wereld kleurden zondagavond prominente gebouwen oranje. Ook in Breda, waar de Grote Kerk, het Nassaumonument en de Willemstraat omstreeks vijf uur plotsklaps van kleur veranderden. ,,Oranje staat voor de dageraad, voor de hoopvolle toekomst”, aldus Siska Kooi, de voorzitter van Zonta Nederland.

25 november was de VN Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De mondiale serviceclub Zonta strijdt voor een betere positie van vrouwen over de gehele wereld. ,,Dat is in sommige landen meer nodig dan in andere landen. Denk hier aan huiselijk geweld en seksuele intimidatie”, legt Kooi uit. Toen Zonta aanklopte bij de gemeente om aan te sluiten, was er geen twijfel bij burgemeester Paul Depla en wethouder Greetje Bos. Samen drukten ze de rode knop in om de gebouwen te doen verkleuren.

,,Dit is een heel belangrijk thema”, legt Bos uit. ,,Vrouwen verdienen een gezond en veilig leven. Dat begint thuis. Je moet aandacht blijven besteden aan geweld achter de voordeur.” Zonta schat in dat één op de vijf Nederlandse vrouwen ooit wel eens fysiek is mishandeld door haar partner.

Kinderen die opgroeien in een situatie vol geweld hebben daar de rest van hun leven onder te lijden. Voorheen werden vrouwen en kinderen uit huis gehaald als er zich een onveilige thuissituatie voordeed. ,,Maar dan straf je de slachtoffers. Nu halen we juist de dader uit huis”, vertelt Bos. Volgens haar werden er het afgelopen jaar zo’n tachtig mannen op deze wijze de toegang tot hun huis verboden. Dat aantal mag wat haar betreft verder omhoog. ,,Het betekent dat zij niet meer naar binnen mogen. Het is een verstrekkend middel, maar het werkt.”

Niet alleen huiselijk geweld, maar ook seksuele intimidatie en erger staan hoog op de agenda. Er wordt rekening mee gehouden in de openbare ruimte. In parken vind je daarom zo min mogelijk lage bebossing en is er goede verlichting. ,,Dat ontmoedigt geweld. In die openbare ruimte moet ieder zich veilig voelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »