Kaplock, een simpele, doch ingenieuze vinding

BREDA – Een onbewaakte en toch veilige garderobe in de kroeg middels een ogenschijnlijk simpele uitvinding. Een kapstok met een slotje, ter voorkoming van diefstal: Bredanaars Willem Pennings (25) en Dhargyäl van Oorschot (27) zijn volop bezig hun Kaplock uit te rollen. Vrijdagavond openden ze in de cafés Shots en Nassau in Breda hun uitvinding. ,,Gisteren hingen ze stiekem al in Nassau. De reacties waren super enthousiast”, ervoer Pennings.

Bij Nassau zijn er 124 geplaatst. ,,Het is een innovatief ding dat een probleem oplost. Kijk, een jassendiefstal is vervelend voor de bezoeker, maar ook voor het barpersoneel. Het levert gedoe op, dat is hiermee toch opgelost”, klinkt investeerder Quinten van Bree enthousiast.

Daan Bossers van café Nassau beaamt het. Normaliter liggen de jassen her en der verspreid door het café. ,,We ontvangen zo twintig mails per week over vermiste spullen en dat zijn vaak jassen. Dan tel ik onze sociale media niet eens mee. Het gebeurt ook tijdens de diensten; mensen die na sluitingstijd nog willen zoeken. Er hangen structureel vijf tot tien jassen als we sluiten.” Hij verwacht dat de Kaplock niet alleen zorgt veel minder diefstal, maar ook voor bewustzijn. Pennings haakt in: ,,Mensen betalen niet voor niets, ik denk dat je inderdaad sneller aan je jas denkt als je er een of twee euro voor betaald hebt.”

De apparaten zijn hufterproof en draaien analoog. Ofwel: er komt geen software kijken bij de Kaplock zelf. Bij het muntenapparaat uiteraard wel. ,,Over de kapstokken hebben we echt ruim twee jaar keihard gewerkt om deze te ontwikkelen zoals ie nu is. Er zijn zeker twintig modellen geweest voordat we de markt op konden. Nu zijn ze heel gemakkelijk te fabriceren; de muntenautomaat is wat ingewikkelder”, weet Van Oorschot.

In Amsterdam werd een studentenvereniging al uitgerust met liefst zeshonderd Kaplocks. Een kroeg in Venlo staat op de planning en ook het Oosterhoutse Club Sweet gaat er gebruik van maken. Kaplock hoopt dit jaar nog zeker twintig kroegen van hun uitvinding te voorzien en zo langzaam Nederland te veroveren. ,,Er is zoveel interesse in. Niet alleen kroegen, maar bijvoorbeeld ook conferenties.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »