Kansen voor tennistalenten

Kansen voor tennistalenten

BREDA – Jonge Bredase tennistalenten hoeven Breda niet meer te verlaten om hun talenten verder te ontplooien en ontwikkelen: zij kunnen terecht op het Vitasports Performance Center aan de Ruitersboslaan. Vanaf 1 september is dit een zogenoemde onderbouw van de KNLTB, wat betekent dat de trainers zijn gecertificeerd door de tennisbond om jeugd van 6 tot en met 12 op te leiden tot potentiële tennisprofs.

De KNLTB heeft als doel om weer spelers af te leveren die op mondiaal topniveau zullen gaan acteren. Er is daarom een landelijk netwerk van 32 tennisscholen samengesteld, waaronder 25 voor de jongste talenten. Waaronder dus in Breda. ,,We gaan talentvolle jongens en meisjes uit de regio samenbrengen. Talent maakt talent immers beter”, legt Wouter Nooijen van Vitasports uit. Zij selecteren bij tennisverenigingen in Breda en omgeving, maar verzorgen ook tennislessen tijdens gymnastiek op basisscholen.  Op 17 juni is er bovendien een scoutingsdag, waarvoor jongeren uit deze leeftijdscategorie zich kunnen opgeven.

In eerste instantie is het de bedoeling dat er aanvullende trainingen gegeven gaan worden; de kinderen blijven bij hun eigen vereniging. In hoeverre het talent zich vervolgens bij het Performance Center voegt is afhankelijk van de wensen van de ouders en het talent zelf.

Ruitersboslaan

De trainingen vinden plaats aan de Ruitersboslaan, bij de Bredasche Lawn Tennis Vereniging (BLTV). Hier kan gebruik gemaakt worden van de gravelbanen, een krachthonk en een medische ruimte. Aan de hand van rapporten, statistieken en resultaten worden de spelers gemonitord, om in aanmerking voor een subsidie vanuit de tennisbond. ,,We hebben in Nederland momenteel met Kiki Bertens en Robin Haase goede spelers, maar dat moeten er echt meer worden”, wijst fysiotherapeut en trainer Nooijen op de doelstelling van de bond. ,,Het landschap was versnipperd. Deze structuur moet zorgen voor meer overzichtelijkheid, voor meer organisatie.”

Bovenbouw

Het Performance Center is dus onderbouw gecertificeerd, bedoeld voor jeugd van 6 tot en met 12 jaar oud. Wat als spelers de leeftijd voor de bovenbouw bereiken? ,,Als ze niet geselecteerd worden door de KNLTB, kunnen ze bij ons blijven. De opleiding gaat dan gewoon door. Als ze wel geselecteerd zijn verwijzen we ze normaliter door naar Valkenswaard of Rotterdam; in beide steden is een bovenbouw gevestigd.”

Momenteel hebben zich zo’n dertig kinderen aangesloten bij de opleiding. Er wordt vooral gekeken en getraind op techniek, tactiek, fysiek, motorische vaardigheden, naar voeding en naar het mentale aspect. ,,We leveren echt de full-package”, besluit Nooijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »