‘Jullie maken Breda mooier’

‘Jullie maken Breda mooier’

BREDA – Cato van de Vijver (10) maakte zich hard voor het milieu. Donita Vissers (11) zocht en vond een nieuwe nier voor haar moeder. Siem Bartels (17) is al vijf jaar vrijwilliger bij kinderboerderij Wolfslaar. De drie werden dinsdagmiddag, op de Dag van de Rechten van het Kind, in het zonnetje gezet in de Mezz. Ze zijn Helden van Breda.

Onwennig staan ze gedrieën op het podium, in de kleine zaal. Wethouder Marianne de Bie spreekt lovend over hen. Burgemeester Paul Depla doet daar nog een schepje bovenop. Een oorkonde, een lintje om de nek. ,,Jullie laten zien dat je belangrijk kunt zijn. Op jullie eigen manier inspireren jullie, geven jullie mensen hoop en maken jullie Breda mooier”, sprak Depla.

Het is de eerste keer dat deze uitreiking in Breda is. Een vijfkoppige jury benoemde de drie. ,,Het gaat om overtuiging en dat ze het onbaatzuchtig doen. Zij hebben om uiteenlopende redenen iets heel knaps gedaan in de openbaarheid”, legt Jac Kriens namens die jury uit.

Cato zag overal plastic liggen in Princenhage. ,,Dat wilde ik opruimen. Ik heb mensen opgeroepen om mee te helpen en we haalden al gauw 155 kilo afval op”, legt ze haar heldendaad uit. ,,De strijd is nog niet klaar, ik ga meer acties opzetten. Alle kleine beetjes helpen”, zegt ze ten tonele.

Donita had een heel ander verhaal. Haar moeder Cindy had een nieuwe nier nodig, Donita maakte zich er hard voor. Via social media kreeg ze volop media-aandacht; Cindy verkeert nu mét haar nieuwe nier in goede gezondheid. ,,Het gaat erom dat er een nier is gevonden. Het is fijn dat ze zich nu weer goed voelt”, toont ze zich bescheiden.

Al vijf jaar lang helpt Siem op de kinderboerderij. Iedere zaterdag gaat hij er vol plezier heen. ,,Ik leer er gewoon heel veel en doe wat ik leuk vind. Dat het vrijwillig is, ach. Ik wil gewoon graag in tuinen en met dieren werken.” Hij werd als held gekroond. Niet omdat hij iets specifieks gedaan heeft, maar omdat hij al lange tijd zo onbaatzuchtig het Wolfslaar mooi houdt.

Depla hangt eenieder een lintje om. ,,Dat is als burgemeester altijd leuk om te doen, maar ik mag het zelden bij mensen doen die zoveel jonger zijn dan ik”, grijnsde hij.

Vol trots stonden ze er. Overvallen door de aandacht. Donita’s klasgenootje Chloë kijkt er trots naar. “Ik vind het zo knap wat ze gedaan heeft. En heel inspirerend. De meester vertelde het in de klas, we hebben alles van dichtbij gevolgd, dit is echt verdiend”, zegt ze.

Ook Siems vader Martin glundert. ,,Iedere zaterdag gaat hij naar het Wolfslaar, weer of geen weer. Hij wilde daar al van jongs af aan werken en toen hij 12 werd is hij er ook echt begonnen.” Inmiddels loopt hij als hovenier stage bij de Efteling en is hij ook vastberaden om in tuinen te blijven werken. ,,En als hij straks een betaalde baan heeft, zie ik ‘m nóg naar Wolfslaar gaan. Zoveel liefde heeft hij ervoor.”

Cato’s moeder Nathalie herkent het. Het vuur is ook bij Cato ontstoken. ,,Ze vreesde dat er bij Mezz uit rietjes gedronken wordt, zo fanatiek is ze nu. Plastic afval moet vermeden worden. Ze werkte haar Sinterklaasverlanglijstje bij, nadat ze ons vroeg waar veel plastic in zat. Dat komt uit haarzelf, ze is er constant mee bezig.”

De gemeente is voornemens deze verkiezing voor kinderen ieder jaar te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »